1 290 0

Ураганът Матю погуби над 800 души в Хаити

Стихията вече достигна бреговете на американския щат Флорида

Ураганът Матю погуби над 800 души в Хаити
Снимки АП/БТА
Милена Трачева

Над 800 станаха жертвите на урагана Матю в Хаити, докато ООН предупреждаваше, че може да отнеме дни, преди всички последици да се проявят, съобщава Би Би Си.

Жертвите на опустошителния ураган рязко се удвоиха, а опасенията за намирането на още тела, добиват все по-реални измерения, тъй като спасителните екипи не могат да си проправят път към южните райони на Хаити.

Карлос Велосо от Световната продоволствена програма заяви, че до някои от силно засегнатите градове може да се стигне само по въздух или по море.

Голяма част от смъртните случаи в Хаити бяха отчетени на югозападния бряг, който усети пълната сила на тропическата буря тази седмица.

Ураганът остави десетки хиляди хаитяни без дом и унищожи реколтата в най-големия зърнопроизводителен регион на карибската държава. 

Агенцията за гражданска защита на страната съобщава, че около 61 500 души все още се намират в изградените временни убежища, в очакване да се приберат по домовете си, или поне в това, което е останало от тях.

Ураганът от трета категория, с постоянна сила на вятъра от 193km / h, в момента вилнее по крайбрежието на американския щат Флорида, но все още не е ясно дали ще направи първото си появяване на суша.

В 11:00 местно време (15:00 GMT) Матю връхлетя бреговете на Флорида, само на няколко километра източно от Дейтона Бийч и се движи на северозапад, съобщи Националния център за урагани на САЩ.

Хаити


Още по темата

 • Жертвите на урагана Матю в САЩ вече са 15

  Жертвите на урагана Матю в САЩ вече са 15

  Ураганът Матю, който в неделя сутринта отприщи силни ветрове и рекордни наводнения в източната част на Северна Каролина, е отнел живота на ...
  9.10.2016
  1 417
  0
 • Ураганът Матю се успокоява

  Ураганът Матю се успокоява

  Силата на ураганът Матю започва да намалява. Матю вече е понижен в буря от втора категория, съобщи Националният център за ураганите на САЩ, цитиран ...
  8.10.2016
  1 145
  0
 • Разрушенията, които Матю нанесе (снимки)

  Разрушенията, които Матю нанесе (снимки)

  Ураганът Матю, който се е отправил към бреговете на САЩ и почти достигна Порт Канаверал в американския щат Флорида, разкри опустошителната си сила ...
  7.10.2016
  992
  0
 • Ураган от кошмарите

  Ураган от кошмарите

  Жертвите на урагана Матю вече надхвърлиха 300 души, съобщи Би Би Си. Цели градове в Хаити са били разрушени. Според някои източници броят на ...
  7.10.2016
  1 438
  0
 • Ураганът Матю сее смърт

  Ураганът Матю сее смърт

  Жертвите на урагана Матю в Хаити достигна 108 души, съобщи Los Angeles Times. Цифрите бяха обявени от вътрешният министър на страната Франсоа ...
  6.10.2016
  1 206
  0

Напиши коментар:


Публикувай