1 551 1

Бивш президент на Йемен призовава за война срещу Саудитска Арабия

Салех призова управляващите да вдигнат на крак въоръжените сили

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Броят на загиналите и ранените в столицата на Йемен — Сана, надхвърли 450 души, съобщи йеменската информационна агенция САБА.

Въздушните удари бяха нанесени срещу погребална зала в града, в която се водела траурна церемония, в присъствието на високопоставени членове на шиитските бунтовници хуси. 

Заместник министърът на здравеопазването в страната Абдулсалам Ал Мадани заяви пред САБА, че се очаква броят на загиналите и жежко ранените да продължи да расте, тъй като мястото на атаките все още се разчиства от спасителните екипи, а към болниците в района се стичат нови и нови тежко ранени пациенти.

Бившият президент на Йемен Али Абдула Салех, който е ключов съюзник на основното бунтовническо движение в страната — Хути, призова за още по ожесточени удари срещу Саудитска Арабия.

Салех, политикът, който запази влиянието си сред военните в Йемен, изнесе своята реч само ден, след разрушителната въздушна атака над траурна зала в столицата Сана, при която загинаха около 150 души, според местните здравни власти, цитирани от Организацията на обединените нации.

Предполага се, че атаката е дело на Саудитска Арабия и водената от нея международна коалиция, която подкрепя настоящото йеменско правителство. Саудитска Арабия отрече да е била замесена в нападението

"Призовавам всички синове на тази нация ... да се изправят срещу тази агресия с цялата си сила и да пристъпят към бойното поле", каза Салех в телевизионно обръщение.

"Министерството на отбраната, председателят на Съвета на началник-щабовете и министерството на вътрешните работи трябва да вземат необходимите мерки да приведат в пълна бойна готовност всички единици и да ги изправят пред границите (на Саудитска Арабия", заяви той.

Йемен


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ДПС форева
    Отговор
    1 19:35  09.10.16
    Саудитска арабия е 51-я щат на САЩ и все едно обявяват война и на НАТО, защото САЩ са сиамски близнаци с Великобритания!!

Напиши коментар:


Публикувай