2 895 0

Гръцки данъчен: Бягайте в България

Венцислав Михайлов

Гняв и шок предизвика сред самоосигуряващите се граждани провокативното изказване на шефа на Фонда за социално осигуряване (OAEE), Димитрис Тсакирис, според който, тези които не са в състояние да плащат своите вноски в комбинация с прекомерното данъчно облагане да вземат семействата си и да имигрират в България, съобщават от в. „Български новини“.

Шефът на ΟΑΕΕ, който миналата седмица посети градовете Флорина и Верия, за да информира хората за промените в системата за социално осигуряване се сблъска с многократни моменти на напрежение по време на дискусиите с местните предприемачи и търговци. В интервю за гръцки медии, Тсакирис каза, че изявлението му е изтълкувано погрешно. Това, което искал да подчертае е жизнеността и креативността на гърците, които не трябва да търсят начини за избягване и плащане на данъци и вноски, а по-скоро да бъдат полезни за местната икономика.

Тсакирис подчерта още, че днешните социално-осигурителни вноски покриват 50 процента от нуждите на осигурителния институт ОАЕЕ за пенсионни плащания, като измамната практика за прикриване на доходи трябва да спре в областта на малките и средни предприятия, тъй като 11-те милиарда евро дългове към OAEE не са създадени само в последните няколко години. В отговор на предизвикателството депутата от СИРИЗА Никос Маниос отговори в телевизионно предаване, че „този който ни изпраща в България, ако иска може да отиде и сам“. «Да отиде да се прави на Директор в България. Това не е отговор на един проблем, а отговора е седнете да разговаряме“, каза депутат Маниос и допълни, „когато някой е директор на една институция не може да каже ако не ти харесва махай се. Това е извън всякакво демократично мислене“.

 

Гърция


Напиши коментар:


Публикувай