686 0

Турция ще помага по въздух в офанзивата за Мосул

Засега турската армия няма да се включва в сухопътната операция

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Активната роля на Турция в сухопътната операция в Мосул не е необходима в този момент. Страната ще подкрепи офанзивата по въздух. Това заяви премиерът Бинали Йълдъръм, цитиран от „Дейли Сабах“.

Преди дни иракските сили и техните съюзници започнаха мащабна операция за установяване контрол над града, попаднал в ръцете на „Ислямска държава“ преди две години.

Йълдъръм настоя, че страната му не може да остане безучастна към заплахите от възможен бежански наплив заради операцията в северния иракски град.

Иракските власти се противопоставиха на възможността турската армия да вземе активно участие, което предизвика напрежение между двете страни.

Мосул е бил част от Османската империя, поради което има и запазено място в „сърцата“ на турците – каквото заяви турският президент Реджеп Ердоган. Той обаче подчерта, че Анкара уважава географските граници на всяка една страна.

Операцията за завземането на Мосул продължава. Иракските сили напреднаха до град Бахдида, намиращ се на 30 километра южно от бастиона на „Ислямска държава“.

Ирак


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай