1 085 2

24 октомври 1990 г. - Осветляват Операция Гладио

Венцислав Михайлов

На 24 октомври 1990 г. италианският министър-председател Джулио Андреоти разкрива пред италианския парламент съществуването на Операция Гладио. Това е италианската „стей бихайнд“ тайна паравоенна армия на НАТО, замесена в терористични атаки под фалшив флаг като част от стратегията на напрежението от късните 1960-те до ранните 1980-те години.

Операция Гладио (Operation Gladio – Операция „Гладиус“) е кодовото име на италианската „стей бихайнд“ („действаща зад линиите“) тайна паравоенна армия на НАТО, замесена в терористични атаки под фалшив флаг като част от стратегията на напрежението от късните 60-те години на миналия ХХ в до ранните 80-те години на миналия ХХ в.. Подозирана за отговорна или замесена в провеждане на политически терор, атентати, политически убийства, преврати, оклеветяващи кампании и т.н.

Основата на организацията е поставено в началото на Студената война със създаването на мрежа от т.н. „действащи зад линиите“ (на английски: stay behind) нелегални формации паралелни на официалните, предназначени да извършват диверсии и да действат със сила срещу вътрешните заплахи за интересите на Евро-Атлантизма и номинално срещу възможна окупация от Варшавския Договор на Западна Европа. Съществyването на „Гладио“, отричано в продължение на десетилетия, днес официално е признато от правителствата на въвлечените западни страни. Структурата е осъдена и забранена от Европейския парламент през 1990 г.

Днес не е безспорно доказано дали дейността на секретната мрежа организации «Гладио» с края на Студената война е наистина преустановена, нито каква е съдбата на нейните тайни складове с оръжие и на оперативните ѝ агенти.

Италия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бай хой
  Отговор
  1 11:13  24.10.16
  А какво са според вас формированията на десен сектор усрайна и така наречените свободни опозиции от въоражени до зъби главорези в Сирия, Либия и Ирак?

  Коментиран от #2

 • ААА
  Отговор
  2 14:42  24.10.16

  До коментар #1 от "Бай хой":

  Да, до преди се ограничаваха малко,примерно стрелбата срещу папата и обвиняване на България ,Русия, ГДР,и така нататък,и настройване на световната общност срещу нас.Като че ли имаме някаква файда да убиваме папата. По късно се разбра, Гладио ,нарежда на "Сивите Вълци" (турска терористична организация). Един невинен живот-Този на Сергей Антонов беше почернен,от скалъпените обвинения. Сега вече се работи на едро,със стотици хиляди, и милиони човешки съдби.

Напиши коментар:


Публикувай