1 194 0

Мирът в Сирия се отлага за неопределено време

Време е Западът да реши срещу кого се сражава – терористите или Русия

Мирът в Сирия се отлага за неопределено време
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Провалът на Запада да обуздае войнстващите ислямисти в Сирия, отлага за неопределено време мирът в Сирия. Това заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС

Той изтъкна, че бунтовници, подкрепяни от западни правителства, продължават да атакуват цивилни жители в сирийския град Алепо, въпреки, че руските военни сили и сирийското правителство към момента са прекратили въздушните атаки.

"Ето защо перспективите за започване на преговорния процес, както и връщането към спокоен и мирен живот в Сирия, се отлагат за неопределен период от време", обяви Шойгу.

Цитирайки последните атаки, извършени от бунтовници в Алепо, той каза: "Това ли е опозицията, с която можем да постигнем споразумение? За да унищожим терористите в Сирия е необходимо да действаме заедно."

Русия, която е основният съюзник на сирийския президент Башар Асад в продължаващата вече повече от 5 години гражданската война, навлезе във втората година от началото на военната си операция в Сирия, която имаше за цел да укрепи и подсили позициите на Асад. Тези действия на Москва доведоха до сблъсък с Вашингтон и неговите съюзници, които искат да свалят Асад от власт.

От 18 октомври насам, Русия и нейните сирийски съюзници твърдят, че са преустановили въздушните атаки в Алепо, след като Западните правителства отправиха обвинения за военни престъпления, заради твърденията, че при въздушните удари са били убити стотици цивилни граждани. Москва разбира се отрече твърденията.

Но ситуацията в Алепо е изключително крехка. Съвсем наскоро руският президент Владимир Путин заяви, че възобновяването на въздушните удари зависи от поведението на умерените бунтовнически групи в Алепо и техните западни поддръжници.

Шойгу, който говори на среща с руски военни служители, изрази възмущението си точно срещу тези бунтовници, като каза, че те пропиляват шансовете за мирни преговори.

"Време е нашите западни колеги да решат срещу кого се сражават — срещу терористите или срещу Русия", заяви военният министър в забележки, излъчвани по руската телевизия.

"Може би те са забравили, кой уби невинните хора в Белгия, Франция, Египет и други места по света?", запита той.

Русия


Още по темата

 • Болниците в Алепо не функционират

  Болниците в Алепо не функционират

  Сирийският град Алепо е бил подложен на едни от най-тежките бомбардировки досега, съобщиха от местната здравна дирекция и Световната здравна ...
  19.11.2016
  961
  2

Напиши коментар:


Публикувай