836 0

Ден след изборите Суперлуна (видео)

Най-голямата Суперлуна за последните 70 години

Ден след изборите Суперлуна (видео)
Милена Трачева

Тази година пълнолунията през октомври, ноември и декември ще се случат в момент, когато Луната се намира в най-голяма близост до Земята. Явление известно като "Суперлуна".

Октомврийската Суперлуна можеше да бъде видяна на 16-ти, а тази, която предстои да видим през ноември, ще изгрее на небосвода на 14-ти, ден след балотажа, на който ще се реши кой ще е следващият президент на България.

Явлението, на което ще сме свидетели следващия понеделник, е наречено "Смела Луна". Тогава Луната ще изглежда с до 14% по-голяма и с 30% по-ярка, отколкото при обичайно пълнолуние.

Това ще бъде най-зрелищното и ярко пълнолуние за последните 70 години. За последен път Луната е била в такава близост до Земята през януари, 1948 година, обяснява Боб Бърман, астроном в общността от обсерватории, разположена на Канарските острови, пред Space.com.

Нещо повече, такава пълна луна няма да бъде видяна отново до 25 ноември 2034 г., според изявление от НАСА.

Всички знаем, че пълнолуние има всеки месец, когато Земята застане така, че да е между Слънцето и Луната. Терминът "Суперлуна" се използва, за да опише пълнолуние, което е в своя перигей — най-близката точка, в която се намира орбитата на Луната от центъра на Земята.

Пълнолунието през ноември се нарича още "Смела Луната", защото се появява в момент от година (в Северното полукълбо), когато в миналото ловците са поставяли своите капани, за да си осигурят достатъчно топли кожи преди зимните студове да покрият с лед водоемите.

"Смелата Луна" идва след "Луната на ловеца" (през октомври) и след "Пълната луна на жътвата" (през септември), които също са получили имената си благодарение на смяната на сезоните и дейността на хората.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай