1 377 2

И Молдова залитна наляво

Игор Додон печели президентските избори със значителна преднина

Снимки АП/БТА
Снимки АП/БТА
Милена Трачева

Изборният ден в Молдова приключи. Повече от 1,6 милиона гласоподаватели излязоха да упражнят правото си на глас в днешния втори тур на президентските избори.

Лидерът на социалистите Игор Додон води убедително в президентската надпревара, сочат междинните резултати от преброяването на вота, според Централната избирателна комисия в страната.

След преброяване на 92,07% от гласовете или 1 365 356 бюлетини, ЦИК съобщи, че за Додон са гласували 55,85% или това са 762 590 избиратели. Неговият опонент — кандидатът на десните проевропейски партии — Мая Санду е събрала 44,15% от вота или това са 602 766 гласоподаватели.

Макар разликата между двамата бавно да се топи ( при преброени 78,04% от бюлетинини Додон имаше подкрепата на 57,2% от населението, а Санду изоставаше с около 15 на сто, подкрепена от 42,8% от избирателите), социалистът има достатъчно добра преднина, пише молдовският информационен сайт AVA.

По данни на ЦИК, избирателната активност в днешния втори тур от президентските избори в страната е била по-висока от тази, на провелия се на 30 октомври, първи тур.

По данни на ЦИК, 53 на сто от гласувалите днес са били жени, а около 47 на сто - мъже. 

Около 11% от всички избиратели, упражнили правото си на глас, са били на възраст между 18 и 25 години, над 27% - между 26 и 40 години, около 26% - между 41 и 55 години, около 28% - между 56 и 70 години и около 8% са били по-възрастни от 71.

В първото си публично обръщение след края на изборния ден Додон заяви, че независимо от изхода на изборите, хората трябва да бъдат призовани да се успокоят. Според него, обществото няма нужда от дестабилизация, съобщава молдовската информационна агенция IPN.

"Тази кампания беше трудна и разклади общество. Очевидно е, че ще има доволни и недоволни от резултатите, но аз имам много ясно послание: нека да не предизвикаме хаос в обществото. Нашата цел е да осигурим баланс", заяви Додон.

В същото време, кандидатът на дясната проевропейска коалиция Мая Санду заяви, че изборите са били организирани зле и властите са нарушили конституционно право на хората да гласуват. Въпреки това обаче, избирателите са показали извънредна мобилизация, като по този начин са доказали, че искат промяната, която е необходима на всички.

В първото си публично изказване, след затварянето на изборните секции, Санду определи предизборната кампания на своя опонент като "изключително мръсна" и даде примери за нарушения, на които е била свидетел по време на днешните избори.

Молдова (Република)


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Брво
  Отговор
  1 22:54  13.11.16
  Молдова. И сие го ядохте като нас-смръдлив на кравешки л..на. Бъдещето е на Изток-запада е мноооого стар прочетен вестник

  Коментиран от #2

 • Цеко цървула
  Отговор
  2 01:36  14.11.16

  До коментар #1 от "Брво":

  Какъв изток, какъв запад бе, човек, какво ляво, какво дясно? Всички тези деления са простотии! или има справедлив ред - Закони. прилагането им или си е мафиотска паплач накачулена над народа. Е, у нас от 8 века е кочина с малки моменти на проблясък. Да се надяваме новият ни Президент да ни е за добро, а точещите лиги БСПари и други за тях добро не мога да кажа - видяхме ги какви са ни врагове с годините. Същите като гербери и повечето други. Няма ляво и дясно. И двете категории са неправилни. Левите тирани комунисти по нищо не се различаваха от десните тирани фашисти. Само дето първите те пращаха в Белене и там умираш а фашистите на място с автомата шмайзера. така, че тия простотии ляво дясно си ги избийте от тиквите!

Напиши коментар:


Публикувай