1 886 4

7 начина пътешествието до Марс да ви убие

Пътуването до Марс крие много рискове

Стопкадър и видео: Youtube
Стопкадър и видео: Youtube
Денис Джамбазов

Марс е мечтата на учените. „Червената планета“ може да се окаже отговорът на човечеството в търсенето на следващия ни дом. И докато заселването на Марс изглежда все още илюзорно, то астрономите продължават с изследването на повърхността и условията на съседната планета.

Налице са амбиции за пътешествия до Марс и така трябва да бъде. Има, обаче, известни рискове. Vox.com разкри по забавен начин 7 не толкова забавни сценария воаяжът до Марс да убие ентусиастите.

1. Ракетата да се взриви при изстрелването

НАСА има опит с извеждането на хора в космоса – от 1981 до 2010 година това се е случило с 833 души. За съжаление, обаче, се е стигало и до трагедии, при които 14 души са загубили своя живот. Катастрофите с „Чалънджър“ и „Колумбия“ са първата причина защо трябва добре да обмислите да отидете на Марс, вместо например на Карибите.

2. Радиацията

Да кажем, че вече успешно сте в космоса и сте се отправили към „червената планета“. Излагането на радиация може да се окаже следващата пречка по пътя към Марс. Радиацията от Слънцето (гама-лъчи, рентгеново лъчение и ултравиолетово такова) не е тъждествена на почивка на плажа.

3. Катастрофа на Марс

Третият сериозен риск е совалката да се разбие на повърхността на Марс при опита за кацане. Гладкото кацане е мечтаният вариант да се приземите, но историята помни не дотам приятни кацания. Най-пресният пример е разбиването на модула „Скиапарели“.

4. Лоши новини за костите и мускулите

Гравитацията на Марс се различава от тази на Земята, което може да се отрази негативно на човешките кости, мускули и организъм. Много астронавти, прекали няколко месеца в космоса, се оплакват от подобни проблеми. Много от тях след завръщането си на Земята са имали и очни проблеми.

5. Скафандърът

Петият марсиански проблем може да се окаже дупка в скафандъра. Човекът не може да диша въздуха на планетата. Ако се стигне и до пукнатина в базата на експедицията, това би било равносилно на подобен проблем в кабината на самолет. Последствията не са лицеприятни.

6. Марсианската почва

Марсианската почва е токсична. Човекът не може просто да засади картофи там и да се надява, че ще похапне пържени картофки на вечеря. Не вярвайте на филма „Марсианецът“! Няма проблем да докоснете почвата на Марс, но ще е проблем да приемете храна, която е била в допир с нея.

7. Човекът

Точно така – човешкото присъствие! Вашите спътници в експедицията могат да са последната причина да не оживеете. Пътуване до Марс не е като излизане в събота вечер на дискотека. С тези хора ще бъдете в продължение на месеци. Ако Марс не ви убие, то колегата до вас може да го направи! Затова е важно екипът, който ще заживее на „червената планета“, да бъде подбран добре.

Пътуването до Марс крие много рискове, но човекът трябва да направи тази крачка. За бъдещите поколения!Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 19:39  24.11.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Истина
  Отговор
  2 19:43  24.11.16
  От 40 години човешки крак не е стъпвал на Луната, където ни е по-близо, а някои лунатици искат вече хора на марс да пращат!
 • Ди Гено
  Отговор
  3 20:11  24.11.16
  Гено, Абе ти тъп ли си? Не виждаш ли, че авторът е vox. Абе Ген, ти да не си паднал от Марс?
 • ркц
  Отговор
  4 14:18  25.11.16
  и къде е тая радиация , тия да не се возят по потници ?

Напиши коментар:


Публикувай