820 1

Тоалетна в космоса? Не е лесна работа

Ще бъде ли намерено ефективно решение?

Тоалетна в космоса? Не е лесна работа
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Да излетиш в космоса и да живееш в безтегловност седмици – и дори месеци – не е никак лесна работа. Човешкият организъм е подложен на огромно изпитание.

А какво остава за елементарни – на пръв поглед – потребности като това да отидеш до тоалетната? Това не е никак лесна задача в космоса, пише Science Alert.

От американската космическа агенция НАСА признаха, че се опитват да решат този сложен проблем. Опитват се да го решат – но не сами!

От НАСА са обявили съревнованието „HeroX“, което дава възможност на учени и изобретатели да решат проблема с тоалетната. Наградата е в размер на 30 000 щатски долара.

През следващите 20 години космическата агенция се надява да изпрати хора на Марс, а в тежките условия на „червената планета“ трябва да има прости, но ефективни решения.

НАСА се надяват учени и любители да им помогнат да отговорят как трябва да действат астронавтите, ако попаднат в извънредна ситуация. Дали техният космически костюм ще може да им осигури нещата от първа необходимост?

САЩ

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Чичо Вуйчо
    Отговор
    1 09:56  29.11.16
    Ако са на марс е лесно: отиват 5 човека - средно ходене по голяма нужда 3 пъти в седмица на човек 45 фекалии за седмица = преработени на биотор за 1 месец ще имат голямо количество за да засадят първите растения. А пък ако е на МКС ги изстрелват към земята, когато са над пустинята и те изгарят в атмосферата пък ако остане нещо ще я обогати. :) :) :)

Напиши коментар:


Публикувай