8 719 3

Владимир Путин уволни висши длъжностни лица

Даде им възможност да се занимават с наука

Снимка: АП/БТА
Снимка: АП/БТА
Венцислав Михайлов

Руският президент Владимир Путин уволни ръководни служители от Управлението на президентските дела, Министерството на отбраната, Федералната служба за сигурност и вътрешното министерство. Сред освободените и пратените в пенсия са генерал-лейтенант Василий Христофоров, началник на Управлението за регистрация и архивните фондове на ФСС, Константин Котенко, заместник на Управлението на президентските дела, Александър Фисун, началник на военно-медицинското управление на министерството на отбраната, Александър Савенков, заместник-министър на вътрешните работи.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че уволненията са свързани с избирането им в Руската академия на науките. Миналата седмица Путин обеща да накаже чиновниците за решението им да бъдат избрани за академици в РАН въпреки забраната. В края на 2015 г. Путин помоли висшите длъжностни лица да се въздържат от участие в избори в РАН. „Значи те са крупни учени, да? Мисля, че съм длъжен да им дам възможност да се занимават с наука, вместо с изпълнение на каквито и да е рутинни административни дейности в органите на властта“, беше заявил Путин.

Близо 3,5 млрд. рубли за наука обеща да отдели за 2017 г. Владимир Путин при среща с ръководството на Руската академия на науките през миналата седмица. Приоритетни са генетичните изследвания в интересите на медицината и селското стопанство, информационните технологии в сферата на квантовите изчисления и обработката на големи обеми данни.

В тези области трябва да се навакса изоставането на Русия от Запада в условията на санкции.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Georgi
  Отговор
  1 10:59  28.11.16
  Велик човек !!! ако бяхме из тяхна страна сега да цъфтим е..вам ти Европейски съюзи и всичко тъпа нация сме!!!
 • 2 11:06  28.11.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 656
  Отговор
  3 11:08  28.11.16
  Ако не бяхме в тъпия европейски съюз досега да бяхме избили и изгонили емигрантите, тази гнусна паплач

Напиши коментар:


Публикувай