1 260 0

Вулкан в Мексико изригна 324 пъти в рамките на 24 часа

Вулканът изпрати стълб от пепел на 5 км. в небето и предизвика земетресение

Снимки Туитър
Снимки Туитър
Милена Трачева

Мексиканският вулкан Попокатепетъл учуди учените с необичайната си активност през уикенда, когато в рамките само на 24 часа изригна 324 пъти, съобщава телевизия ABC.

Пробудилият се вулкан избълва стълбове от гъст черен дим високо в небето в централната част на страната, като затрупа с пепел околните села и градове.

Попокатепетъл спеше в продължение на десетилетия, преди да изригне през 1994 г. Оттогава той редовно изхвърля облаци пепел и жителите на околните села са се научили да се справят с настроенията на необичайния си съсед, за разлика от мексиканците, които живеят в градовете.

Хосе Кортес Агустин, жител на едно от селата разказва пред британското издание "Експрес": "Хората в града се страхуват. Но тук страхът не съществува. Вулканът няма да ни навреди. Той ни дава прекрасни гледки и няма причина да се страхуваме."

Последните изригвания са причинили и слабо земетресение в района, което според мексиканската сеизмологична служба е било с магнитуд под 2 по скалата на Рихтер.

Властите обаче, са издали предупреждения за здравето на хората, заради огромното количество пепел, изхвърлено в атмосферата.

Мексико


Още по темата

 • Лава във водата (ВИДЕО)

  Лава във водата (ВИДЕО)

  Геологическата служба на САЩ публикува видео от изригването на хавайския вулкан Килауеа. На видеото се вижда как лавата се влива в Тихия океан. ...
  1.02.2017
  1 273
  0

Напиши коментар:


Публикувай