Last news in Fakti

1 Декември, 2016 14:23 4 622 1

Правата на жените стигнаха твърде далеч, отнемайки гласа на мъжете

  • мъже-
  • жени-
  • правата на мъжете-
  • равнопоставеност-
  • феминистка-
  • документален филм-
  • полово равенство

Отношението към мъжете и жените е различно, но това не винаги е в полза на "силния пол"

Правата на жените стигнаха твърде далеч, отнемайки гласа на мъжете - 1

Режисьор на феминистки филми предизвика бурни реакции по цял свят, след което заяви, че движението за правата на жените заплашва да заглуши гласът на мъжете и подкопава равенството между половете.

Каси Джей, виден продуцент и режисьор на феминистки филми, пусна своя филм The Red Pill ("Червеното хапче") — документален филм, който разказва за поддръжниците на правата на мъжете.

Филмът разказва за различни групи, борещи се за правата на мъжете, които често са възприемани от обществото като антиженски организации, водени от омраза към срещуположния пол. Лентата обаче оспорва възприятията на зрителите по въпросите на пола.

За да заснеме филма си, Джей, която през целия си живот е била феминистка, прекарва много време с лидери и членове на движението и се опитва да разбере техните вярвания и идеи.

В интернет страницата на своя филм Джей пише: "Когато се натъкнах на безочливата общност на Движението за правата на мъжете, бях заинтригувана. Моята борба да разбера въпросите, свързани с правата на мъжете и шокът, който преживях, отстъпвайки от отколешните си феминистки убеждения, по време на разговорите с тези мъже, даде тон на една отворена и честна дискусия и ми помогна да направя проучване за идеологиите на противоположния пол."

Режисьорката се надява филмът ѝ да образова зрителите по въпросите, които тревожат днешните мъже и момчета и да ги подтикне да разберат защо настоящата дискусия за различията между половете не е всеобхватна.

В интервю за телевизионния канал Sky News Австралия, тя каза: "Има много неща, които поставят хората в неравностойно положение заради пола им или ги дискриминират. Когато мъжете са жертви на домашно насилие, те често са осмивани или с пренебрежение им се казва, че трябва да го преживеят и да се справят с това. Но когато една жена разкаже, че е била ударена от мъжа си, обществото веднага става съпричастно, съчувства ѝ и иска да помогне, насърчавайки я да отиде в полицията."

Когато една жена малтретира мъж, а това се случва много по-често отколкото хората си мислят, се оказва, че обществото не реагира със същото състрадание, коментира режисьорката.

Джей обяснява, че хората често обясняват, че мъжете са "привилегировани" и следователно нямат проблеми или ако имат, то това е по вина на установения патриархат и следователно вината е тяхна.

След като три години и половина работи по заснемането на документалния си филм, Джей променя възгледите си, приемайки, че феминизмът изобщо не върви по пътя към равнопоставеност между половете.

"Аз вече не наричам себе си феминистка, но все още съм застъпник на правата на жените и винаги ще бъде и смятам, че мъжете трябва да бъдат включени в дискусиите за равни права", казва тя.

Премиерата на филма обаче предизвика вълна от недоволство и гняв.

Разлепените из Торонто плакати, рекламиращи филма, са били обект на вандализъм. Киносалон в Мелбърн отменил прожекциите му, след като получил писмо, в което над 2000 души настоявали "женомразкия пропаганден филм" да бъде свален от екрана. Изтъкнатото нюйоркско списание Village Voice пък, отказало да публикува платена реклама на филма, тъй като вече било пуснало няколко негативни ревюта за него.

"Моят документален разказ предизвика експлозия от дебати за цензурата и толерантността", заявява Джей.

Правата на жените стигнаха твърде далеч, отнемайки гласа на мъжете


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    1 0 Отговор
    Ама естествено. Именно тези, които се борят за толерантност, са откровено нетолерантни и недопускат чуждо мнение. Без значение дали са жени, хомосексуалисти, неизвестнополови и други „различни”, борещи се за нещо дето им се върти из главата, те носят в себе си всички човешки черти и слабости. Един ден ако хомосексуалистите станат мнозинство, като нищо могат да забранят публичното показване на хетеросексуална ориентация.

    И само искам да попитам защо Каси Джей в началото на статията е споменавана като режисьор и продуцент, а след това като я цитирсте говори зза себе си в женски род и я наричате режисьорка? Мисля че е много тъпо да се използва мъжки род щото човек се бърка от какъв пол е този, за който се говори. Не знам защо преди няколко години я въведоха тая проманя с мъжкия род за длужности, дори когато се заемат от жени, ама е тъпо. Е това е нещо, за което феминистките у нас може да се заядат и да свършат малко полезна работа.