Last news in Fakti

1 Декември, 2016 17:22 1 600 0

Престолонаследникът на Тайланд бе провъзгласен за крал Рама X

  • монархия-
  • престолонаследник-
  • крал рама х-
  • маха ваджиралонгкорн-
  • тайланд-
  • коронация

Маха Ваджиралонгкорн пристига от Германия за днешната церемония

Престолонаследникът на Тайланд бе провъзгласен за крал Рама X - 1

Тайландският принц Маха Ваджиралонгкорн бе официално провъзгласен за крал Рама Х. Това стана в живо телевизионно предаване от Големия дворец в Банкок, съобщава Al Jazeera.

Ваджиралонгкорн официално прие, изпратената му от парламента покана, да заеме мястото на покойния си баща.

Церемонията започна в 19:16 часа (17:16 българско време) с обръщение на Негово Кралско Височество принц Маха Ваджиралонгкорн към премиера, президента, представителите на парламента и на Върховния съд.

Принцът прие поканата да стане следващият крал на страната и след това отдаде почит пред портретите на Техни величества кралят и кралицата. Едва тогава седна на трона като крал Рама Десети. Той изнесе кратка публична реч, с която сложи край на церемонията.

Тайланд е в едногодишен траур след смъртта на предишния крал.

По-рано днес 64-годишният престолонаследник оглави днешната 50-та религиозна церемония, част от погребалните ритуали за отдаване на почит към покойния му баща. Възпоменателните церемонии започнаха в двореца в деня след смъртта на крал Бумибол, който почина на 13 октомври.

Днешната религиозна церемония ще продължи и в петък и също ще бъде водена от Ваджиралонгкорн. След началото ѝ Големият дворец бе затворен както за опечалени, така и за туристи и ще остане затворен и през двата дни.

След смъртта на своя баща, принцът не е правил публични изказвания, а новините около коронацията му идваха от правителството.

Ваджиралонгкорн е единственият син на покойния крал и бе определен за престолонаследник през 1972 г. Той ще стане 10-тият крал на Тайланд от династията Чакри, която управлява страната вече 234 години.

По-рано в четвъртък телевизионният канал Channel News Asia съобщи, че принцът е пристигнал за церемонията от Германия, където живее през повечето време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА