Last news in Fakti

8 Декември, 2016 08:52 3 184 4

Обама: Ислямска държава ни изненада

  • барак обама-
  • ислямска държава-
  • сащ

Той признава, че американското разузнаване не е очаквало разрастването на групировката

Обама: Ислямска държава ни изненада - 1
Снимка: БТА/AP

„Разрастването на Ислямска държава дойде като изненада за американското разузнаване.“ Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в интервю пред CNN.


Той сам признава, че възходът на групировката в Ирак и Сирия го е накарал да вземе едни от най-тежките решения в воя мандат.

„Тук не говоря просто за масивното присъствие на ДАЕШ в Сирия и Ирак. Говоря и за големите сухоземни офанзиви, довели до превземането на град като Мосул например. Това не беше в радара на американското разузнаване.


Не предвидихме насилието, което ще се развие в Алепо. Избягването на голям наземен конфликт в Сирия, беше най-умното решение от избора от лоши варианти, който ни беше предложен.


Не мисля, че ако бяхме оставили онези 10 000 военни в Ирак, те щяха да могат да удържат разрастването на Ислямска държава. Ние разположихме нашите военни така, че да могат да ударят Асад, ако той не предаде химическите си оръжия. Факт е, че той премахна тези оръжия по безпрецедентен начин.

Дали сме изпълнили сложната политика в региона? Не мисля. Във външната политика обаче съвършенството е трудно постижимо. На кормилото все пак беше един простосмъртен като мен. Мисля обаче, че взимахме най-добрите възможни решения. Това можехме да направим“, заяви Обама.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    10 0 Отговор
    Прост и Смъртен!
  • 2 гост

    10 0 Отговор
    Да не се прави на умряла лисица.Колко години подкрепят идил.Искат да свалят Асад и да си прекарат катарския газ за Европа,но греда.

    Коментиран от #3

  • 3 Ариан

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Защо да не прекарат катарския газ към Европа? не ни ли трябва диверсификация на доставките!? А не диверсия на доставчика! Аман от разбиращи от всичко дето не си знаят интереса! Глупостта все се изказва: "Тоя кво ми се прави на умен. Знам го аз, иска да спечели"...Ами иска, да! Вие защо искате да плащате на руснаците скъпо газта - че да ви е скъпо сиренето и хляба ли?.. И после с парите дето ги плащате през оскъпените бг стоки, през данъци и т.н. на руснаците, те да се перчат, че ще изкупят Черноморието. С ващите пари. Във Флорида ще се оправят с тях, а ние? Да ми внасят "консервативна революция" (глупостите на Решетников, съветникът на Путин дето взе да изхвърля безцеремонно през борда партии и лидери - БСП и Нинова, щото му обещала да си "разкъса ризата" публично и да се отрече от ЕС и НАТО, пък нещо май се забавила). Хаа-ха! Той селския бг хитрец няма да надхитри! И се насочиха "пустите московци" напраааво към ...Доган! Пътя към Босфора минава през ....Масква!Наградиха го веднага след скандала с Нинова за принос към руската федерация?!?....Татрския циган патрЕотите ще са на върха на руската дипломация у нас. Тях ще финансират за изборите. Ей, опичайте си акъла, защото всичко хубаво ще ви е за последно, ако позволим на алчна руска клиентела да си разиграва коня в България! Кой от вас знае, че животът там е не струва и пет копейки. Кибритът струва нещо - има стойност. Животът не, лесно се харчи. И искате ли това у нас?...

    Коментиран от #4

  • 4 111

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ариан":

    А колко плащаме на американските централи ?
    Това ето да си слуга на много господари.