1 075 1

Учени откриха тумор на 225 милиона години

Анатоли Стайков

Докато изследвали фосили от прародител на бозайниците, умрял преди 225 милиона години, палеонтолози от Вашингтонския университет в Сиатъл откриха у животното одонтом - доброкачествен тумор, който се появява при увреждане на зъбите, съобщи lenta.ru.

Фосилите са от горгонопс - изчезнал вид от семейство терапсиди, които са се срещали в края на пермския период.

Отбелязва се, че одонтомът е разпространен вид тумор сред днешните бозайници. Смяташе се, че подобни тумори са започнали да се появяват у животните с еволюцията. Получените резултати обаче потвърждават предположенията на учените, че появата на въпросните тумори е далеч преди тази на бозайниците.

"Досега успявахме да открием този тумор единствено във фосили от бозайници, живели преди около 1 милион години - заяви ръководителката на изследването Джуди Скот. - Въз основа на новото откритие можем да заключим, че причината за появата на одонтома изобщо не е свързана с особеностите на днешните видове." Учените уточняват, че изследването им позволява да се опознае заболяването, което сме получили в наследство от бозайниците.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ссс
    Отговор
    1 23:50  11.12.16
    Извънземните дето се презареждали от звездата на разстояние където материята е газообразна ,го приемам за по достоверно от тази глупост .

Напиши коментар:


Публикувай