713 1

Кучетата посивяват от стрес 

Анатоли Стайков

Кучетата също посивяват от стрес, установиха американски учени, като на много от домашните ни любимци, при сериозни изпитания, им побеляват космите на муцуната, преди да навършат 4 години, пише в. "Дейли мейл".

Според изследователите от университета в Северен Илинойс, които проучили 400 кучета на възраст между 1 и 4 години, женските екземпляри са по-податливи на посивяване. Чувството за тревожност и импулсивността били сигурен признак, че муцуната на домашния любимец ще посивее преждевременно.

Кое най-често причинява стрес, водещ до промяна в цвета на окосмяването? Страхът от силните звуци, от непознати животни и хора.Изследователите заснели муцуните на проучваните кучета и ги класирали според посивяването на муцуните им. След това стопаните им трябвало да попълнят въпросници относно начина на живот на домашните им любимци и каква е реакцията им при страхови ситуации. Била открита пряка връзка между посивяването и нивата на изпитан стрес от страна на животните.

София / САЩ


Още по темата

 • Как да не полудеем от ежедневния стрес

  Как да не полудеем от ежедневния стрес

  Стресът причинява ускорено сърцебиене, учестено дишане, пот по челото, смята се за враг на здравето. Но нови изследвания показват, че стресът е ...
  29.11.2016
  1 518
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ники
  Отговор
  1 01:55  21.12.16
  Познайте защо всички сме "сиви"?

Напиши коментар:


Публикувай