673 1

Няма следи от пожар или експлозия в отломките на руския Ту-154 

Разследващите не изключват версията за терористичен атентат, но тя не е сред основните

Няма следи от пожар или експлозия в отломките на руския Ту-154 
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

По телата на загиналите пътници от руския Ту-154, разбил се на 25 декември в Черно море край Сочи, и по отломките от машината не са открити следи от пожар или експлозия. Това съобщил за ТАСС генерал-лейтенант Сергей Байнетов, началник на службата за сигурност на въздушните полети във военната авиация на Русия, предаде агенцията.

Разследващите не изключват версията за терористичен атентат, но тя не е сред основните. След разчитане на данните от първия открит самописец комисията стигна до извода, че не е имало експлозия на борда. "Терористичният акт не означава само взрив, може да има и други причини", например "механично въздействие", уточни Байнетов.

Според източници на руски издания следствието ще може окончателно да отхвърли "терористичната версия", едва след като проучи внимателно данните от експертизите на бордовите самописци, телата и отломките, открити след трагедията.

Ту-154 на руското министерство на отбраната катастрофира малко след излитане от летището на град Сочи. Загинаха всичките 92-ма души на борда, включително военнослужещи, журналисти, музиканти от хора "Александров", които пътуваха за Сирия, за да поздравят за Нова година руските войски в базата в Хмеймим. Отломки, тела и части от тела на жертви бяха намерени след часове на 1500 метра от брега на дълбочина 50 до 70 метра.

Екипажът на разбилия се самолет е бил готов за нощния полет и квалификацията му е отговаряла на поставената задача, заяви генерал Байнетов.

Приключи основната фаза от издирвателната операция на местопроизшествието, съобщи руският транспортен министър Максим Соколов.

Операцията обаче продължава със силите, които остават в акваторията на Черно море - близо 18 кораба и други апарати, към 50 водолази и личен състав, който да наблюдава бреговата линия. При нужда ще бъдат задействани резервни сили на гражданската авиация, на морското и речното корабоплаване, посочи министърът.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Реалист
    Отговор
    1 14:59  29.12.16
    Защо пилота е поискал по-дълга писта за излитане и да се оповести товара на борда. Да не се окаже че фърчилото е било претоварено за сметка на сигурността. И при това с военно карго...

Напиши коментар:


Публикувай