965 1

10-те най-големи предизвикателства пред Великобритания

На Острова се очаква увеличение на застаряващо население и нарастване на неравенството между социалните класи

Константин Карагьозов

В навечерието на 2017 година Изследователският институт за публична политика (IPPR) в Лондон направи списък с 10-те най-големи предизвикателства, пред които ще е изправена Великобритания до 2030 година.

Сред проблемите ще са такива като увеличение на застаряващо население и нарастване на неравенството между социалните класи.

1. Великобритания ще остане страна с нисък растеж на икономиката, движена от демографски сривове, Очакват се променлива продуктивност, слаби инвестиции и спад на труда.

2. "Брекзит" и обезценяването на паунда ще повлияе зле на икономиката. Докато най-големият сектор в страната - този на услугите, расте, производството, администрацията, публичния сектор и застраховането ще се свият.

3. Ще намалее сигурността на работното място. Технологични и културни промени ще повлияят за това. Ще се увеличи работата на свободна практика.

4. Роботи срещу хора - IPPR изчислява, че около две трети от всички работни места (15 милиона) са застрашени от автоматизация през следващите 14 години.

5. Застаряването на британското население се увеличава, а това може да се окаже пагубно. Хората на възраст над 65 години ще нараснат с една трета до 2030-а, а мнозина от тях ще разчитат на държавата да се грижи за тях. Това ще създаде структурен дефицит от около 13 милиарда паунда.

6. В резултат на кризата, породена от социални и здравни грижи, ще се увеличи децентрализацията на контрола и персонализиране на доставките. Деволюцията ще значи, че местните власти ще играят по-важна роля във финансирането и осигуряването на публични услуги.

7. До началото на третото десетилетие на 21 век доходите на високоплатените домакинства ще "скочат" близо 11 пъти по-бързо от тези на нископлатените. Технологиите, икономиката и демографските промени ще направят пропастта между социалните класи още по-голяма.

8. Разликите в мисленето на млади и стари ще бъде от ключово значение в годините след 2020-а. Те ще доведат до сериозни политически и икономически последствия.

9. Събирането на информация и анализирането на данни може да е горещ картоф към момента, но в идните години подобни методи ще създадат нови модели за собственост, икономическа активност и богатства.

10. Институциите, изповядващи представителна демокрация, ще бъдат подложени на още по-голям стрес от събития като "Брекзит".

Великобритания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Проблем
    Отговор
    1 09:52  31.12.16
    Единственото предизвикателство пред англо-саксите е какво ще правят когато най-накрая Вовата натисне копчето и изпепели омразните брити! ХО ХО ХО ХО!!!!

Напиши коментар:


Публикувай