Last news in Fakti

1 Януари, 2017 17:32 1 329 0

Антониу Гутериш поема ООН

  • антониу гутериш-
  • оон

Нека през 2017-а всички ние - граждани, правителства, лидери, да направим усилие да преодолеем различията си, заяви португалецът в новогодишното си обръщение

Антониу Гутериш поема ООН - 1
Снимка: БТА/АР

Антониу Гутериш, който от днес е генерален секретар на ООН на мястото на Бан Ки-мун, излезе с призив към световните лидери да положат усилия за спиране на въоръжените конфликти по света:

В първия ден от новата година ви моля да споделите желанието ми да поставим мира на първо място. Нека през 2017-а всички ние - граждани, правителства, лидери, да направим усилие да преодолеем различията си.

Трилиони долари се харчат за за унищожение на социалната и икономическата база, недоверието и страхът могат да тегнат поколения наред, допълни новият ръководител на ООН. Освен на английски, обръщението на Гутериш беше разпространено на още шест езика.

Португалецът поема за пет години кормилото на Обединените нации с амбиция да даде нов тласък на световната организация. Първият бивш министър-председател, който оглавява ООН, е на 67 години. Той става приемник на южнокорееца Бан Ки-мун, като единодушното му избиране на поста породи големи надежди.

Многобройните и комплексни кризи - Сирия, Южен Судан, Йемен, Бурунди, Северна Корея, тромавата бюрокрация и разделението в Съвета за сигурност обаче не оставят на Гутериш просторно поле за маневри. Той самият признава, че "генералният секретар на ООН не е господар на света" и зависи от добрата воля на великите сили.

Напускайки поста, най-много съжалявам за това, че продължава кошмарът в Сирия, заяви преди освобождаването на поста досегашният генерален секретар Бан Ки-мун.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА