Last news in Fakti

5 Януари, 2017 09:26, обновена 5 Януари, 2017 11:01 9 250 3

В Гърция задържаха топ терористка

  • пола рупа-
  • терор-
  • гърция-
  • революционна борба
В Гърция задържаха топ терористка - 1

В Гърция задържаха топ терористката Панайота (Пола) Рупа. Преди две години и половина при зрелищна операция на полицията в Атина беше задържан нейният мъж Никос Мазиотис, съобщава в. „Та Неа“.

Според телевизия Скай

Пола Рупа е задържана тази сутрин в южно предградие на столциата

заедно със своя син.

Тя не се е съпротивлявала при ареста и единственото, което е поискала: "не наранявайте детето ми".

Пола Рупа заедно с съпруга си Никос Мазиотис са членове на терористична организация Революционна борба. Тя оглавяваше списъка на най-издирваните хора в Гърция.

Полицията претърсва старателно къщата за всяка ценна информация.

По непотвърдена все още информация сочи, че още двама души може би са били арестувани при полицейската операция.

Пола Рупа беше осъдена за редица терористични нападения,

сред които и обстрела с гранатомет срещу американското посолство през 2007 г. Това принуди Държавният департамент да включи Революционна борба в списъка на терористичните организации.

Властите даваха награда от 1 милион евро за залавянето й.

Нейният съпруг излежава присъда от 50 г. за тероризъм. Той лежи в атинския затвор „Коридалос“. През февруари 2016 г. Пола Рупа направи неуспешен опит да отвлече туристически хеликоптер и да освободи мъжа си. За мал шанс

пилотът се оказал бивш военен пилот

от специалните части на гръцката армия и намеренията на Пола Рупа се провалиха.

Революционна борба е гръцка радикална лява организация. Тя се появява през 2003 г. и се придържа към революционните антиглобалистки и антиамерикански виждания. През януари 2014 г. министърът на обществения ред на Гърция Никос Дендиас обеща четири милиона евро за информация за Никос Мазиотис и Панайота Рупа.

Двойката бе арестувана през 2010 г.,

но половин година по-късно, след изтичането на максималния срок на задържане по време на разследването и съдебния процес, семейството Мазиотис - Рупа беше освободено. И двамата са били длъжни да докладват редовно на полицейски участък в Атина. Последният път, когато те са били там през лятото на 2013 година. Те и шест други съучастници са обвинени в убийството на двама членове на националистическата партия "Златна зора". Според някои експерти, Революционна борба е всъщност един от дяловете на разбита терористична група „17 ноември“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 13579

    22 2 Отговор
    Означава ли, че:
    - съм терорист, защото НЕ искам, и НЕ желая, страната ми да се управлява от чужди сили и влияния, били те САЩ, Русия, МВФ, СБ или който и да е друг???;
    - Левски, Ботев, Раковски и мн. др., наши ГЕРОИ, са терористи??? Те също са убивали за кауза, в която вярват! С техните портрети, "гордо", се кичат нашите "управляващи"!;
    - Априлското въстание, е акт на тероризъм???;
    - Ако хвана гората, за да си защитавам правата, за да се боря с неправдата, която е просмукала обществото ни, то, и аз съм терорист??? ...
  • 2 чърчил

    2 0 Отговор
    Революционерите са герои защото са живели в своето време.Ако го направиш сега си терорист защото живееш в демокрация-имаш право да си защитаваш интересите само с гласуване!

    Коментиран от #3

  • 3 13579

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "чърчил":

    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0

    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

    Всеки живее в своето си време! И, след като живеем в демокрация, всеки има право на собствено мнение и свободно изразяване на мислите и действията си!

    НО, това е теорията! Каква е действителността?

    ПОЛЕМИКА: ТЕРОРИСТ ли съм, или, що е то ТЕРОРИЗЪМ???

    Кой е терорист, и кой тероризиран? Терориста вика, дръжте терориста!
    Демократично и хуманно ли е да ти се налага нещо против разбиранията и волята? Не е ли това тероризъм? По тази логика, не се ли оказваме „законно“ тероризирани, от „демократично избраните“ си „управляващи“?
    Терорист ли съм, защото желая да битувам извън МАТРИЦАТА???
    Не е ли, акт на тероризъм, когато, принудително ми е наложено да приемам, за редно и нормално, неща, с които НЕ съм съгласен!??
    Терорист ли съм, съответно тероризъм ли е, че НЕ преча, и НЕ налагам, на никой, нищо?
    Единственото ми желание е, и на мен, никой да НЕ ми пречи, и да НЕ ми налага нищо!
    Това е!