1 064 4

Германия между голяма коалиция и завой на ляво

Стефанаки Йоанис

Пред левицата в Германия има реални шансове да сформира коалиция след насрочените за септември парламентарни избори, съобщи Ройтерс.

Спекулациите се засилиха след знаменателно изказване на социалдемократа и вицеканцлер Зигмар Габриел пред сп. „Шпигел”. В него той даде ясно да се разбере, че партията му не иска да има ново издание на голямата коалиция.

В момента Германия се управлява от коалиция между Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите.

"Ако това се случва твърде често, след това тези, които са недоволни, им остава избор само между крайно ляво или крайно дясно," добави Зигмар Габриел.

АП отбелязва, че последните сондажи дават мнозинство на една евентуална коалиция на социалдемократите с Левите и Зелените в новия парламент.

Все пак социалдемократите и Левите все още не могат да постигнат взаимодействие на национално ниво заради разминаванията им за вижданията за външната политика, припомня Ройтерс. Препъни камъка продължава да бъде еврото. Социалдемократите подкрепят единната европейска валута, за разлика от Левите.

Политически анализатори отбелязват, че неяснота в политическия пейзаж внася опцията дали Свободните демократи ще могат да прескочат 5% бариера и това, колко депутати ще получи ксенофобската Алтернатива за Германия.

Чуват се гласове, че един от най-разумните изходи след вота май пак ще е голяма коалиция.

Германия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 681 БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  1 22:40  08.01.17
  Баба яга пак се появи !Тя е позор пред лицата на Германия !
 • Меркелизъм
  Отговор
  2 23:52  08.01.17
  Меркел докара германците до бездната и на ляво и на дясно все, ще си е ходене по ръба на пропастта ! Изходът е само назад далеч от толерастията !
 • Брат ми
  Отговор
  3 00:11  09.01.17
  Не е ксенофобия да казваш истината...
 • Хасан
  Отговор
  4 00:28  09.01.17
  Тая Меркел напълни Европа с бежанци,докара терора пред нашата врата.. Ако беше послушала Ердоган да направят зона в Сирия нямаше да има толкова бежанци

Напиши коментар:


Публикувай