Last news in Fakti

14 Януари, 2017 15:21 2 568 33

Полша празнува идването на американците

  • полша-
  • нато-
  • американците-
  • войски-
  • граница-
  • контингент-
  • американски войници

С официална церемония полските лидери приветстват първата част от американските войници, които ще пазят източната граница на страната

Полша празнува идването на американците - 1
Снимка АП/БТА

Този уикенд цяла Полша празнува. С всенародно веселие полският народ посреща американските войници, които ще бранят източната граница на страната от евентуална руска агресия.

Полският премиер Беата Шидло и министърът на отбраната Антони Мачиаревич се очаква да присъстват на днешните тържества в град Жаган, съобщава Си Ен Ен.

Днес, двата американски батальона ще бъдат посрещнати официално с пищни тържества в много полски градове. Това е исторически момент за Полша, която за пръв път от около 200 години насам, посреща с такава масова радост навлизането на чуждестранни войници в страната. Тогава полската граница прекосява армията на Наполеон. Този път радостната атмосфера се дължи на американците, които са възприемани като герои от повечето поляци.

Това е и първият път, в който американски войски влизат в страната, за да останат, след падането на комунизма през 1989 г.

В петък Балтийската новинарска агенция публикува интервю със заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Готемолър, която заяви, че разполагането на американските войски на границата между Полша и Русия е "пропорционално и измеримо". Тя призна, че руснаците "са дълбоко загрижени и обезпокоени от всичко случващо се в НАТО."

На свой ред от Пентагона заявиха, че ротацията на американски военни части в Европа, има за цел да засили връзките на САЩ със съюзниците им от НАТО и да изпрати ясно послание към Русия. Настоящата американска мисия в бившата комунистическа страна е с кодовото име "Атлантическа решимост" (Atlantic Resolve).

Прехвърлянето на част от американския контингент, намиращ се на територията на Германия, към Източна Европа се обсъжда отдавна. След падането на Желязната завеса, Германия вече не се нуждае от защита и присъствието на тези 36 000 американски войници на практика е ненужно. Освен това поддържането на такава многобройна чуждестранна войска излиза изключително скъпо. Въпреки това, за предислоцирането на част от този многоброен военен контингент, се заговори едва през 2014 г., когато Русия се намеси в Украйна и анексира Крим, припомня "Дойче веле". Тогава полското правителство поиска от НАТО да изпрати два батальона, които да пазят границите от евентуалната руска агресия.

Американското присъствие в Полша вече е факт, но то не е пълно. Към момента в страната е пристигнал само един батальон: около 3500 войници от щата Колорадо, заедно с 87 танка и около 400 джипа "Хъмви". По-голямата част от този контингент ще бъде разположен край град Жаган в Източна Силезия, на около 100 км. от германско-полската граница. След девет месеца, на ротационен принцип, този контингент ще бъде заменен с друг.

Американският конвой от войски и военна техника прекоси границата с Полша още в четвъртък, след като в неделя пристигна в германския град Бремерхафен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    28 13 Отговор
    Окупацията е приета с радост от целокупният горд полски народ!!
    Традиционално!!!
    Както на съветските танкове 1945 г!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Трол

    28 4 Отговор
    Дайте да ги видим празнуващите! Незнам източната граница на Полша да е с Русия. Общата им граница е откъм анклава Калининград, но това е на север. Не на изток. Изобщо кой ги пише тези работи?
  • 3 Писна ми на уия

    11 4 Отговор
    Писна ми вече, да натискат копчетата и да остават на земята само скакалци

    Коментиран от #16

  • 4 antimediator

    17 19 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Познавам поляци от старото поколение които изобщо не са посрещнали с радост.
    Съветската армия, затова не разпространявай лъжи!
    Преди да пристигнат в селото ушанките цялото женско население е избягало в гората и е стояло там със седмици.
    А руснаците преди да заминат към Берлин, за благодарност са запалили къщите на стопаните.
    Панимаеш?!
    А наясно ли си ,че 1945 година когато е избухнало Варшавското въстание, руснаците са стояли от другата страна на Висла и са изчакали немците да ликвидират всичко живо което срещнат и тогава са превзели Варшава.
    За въстанието не са позволили на съюзниците да ползват техните летища с цел да се достави оръжие по въздуха .Така ,че тези неща не се забравят и за това ушанките никъде не ги обичат с изключение на такива невежи като теб!
  • 5 Кики

    16 9 Отговор
    Когато четях тази статия, имах чувството, че гледам полски комедиен сериал!
  • 6 до 4

    14 10 Отговор
    Абе като ти чета коментара,явно не всички полякини са избягали в гората-ти си потомственото доказателство за това.Вьртелив си точно по полски.Не случайно в Европа им викат ку..ите на САЩ.....

    Коментиран от #8, #21

  • 7 Санди

    9 9 Отговор
    Те поляците винаги са посрещали с радост владеещите ги империи.Още от Густав през 15 ти век,Владимир през 16-17 век,после французите и австрийците,Хитлер,Сталин та сега и САЩ---та нищо учудващо в това...
  • 8 antimediator

    12 9 Отговор

    До коментар #6 от "до 4":

    Тия изтъркани лафове ще ги пробутваш на бабичките по селата.
    Колко рускини има в Анталия ?!Същото се отнася и за българки, румънки и т.н., така , че малко по-сериозно!
    Фактите ще ги оборваш с факти!Кой изкла като кучета хиляди полски военнопленници в Катин ?!
  • 9 до 8

    13 6 Отговор
    Как кой ги изкла...Бандера -новият украински герой.И стига си развявал тези НПО -лозунги.
  • 10 Бай Хуйтлер

    11 6 Отговор
    Че го д.хат хамериканците ама по яко от Наполеон и Хитлер ха ха ха....
  • 11 кирил

    11 16 Отговор
    полша е решително прозападна и бързо развиваща се модерна държава.средната заплата мина 1000 евро при по ниски цени от бг.там за разлика от бг няма русофилски изме--ри
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бай хой

    3 4 Отговор
    Пропуснахте
  • 14 Историка

    10 0 Отговор
    Начи поляците дочакаха СВОБОДАТА, макар и без статуята при тях? Ние обаче посрещнахме и руски и американски части и все още не сме освободени от НОМЕНКЛАТУРНАТА МАФИЯ - ЛАПАЧИТЕ? Значи скоро няма и да се освободим, нито нашите магистрати и ченгета и военни ни спасиха, нито брадърите рашънс ънд американос? начи нема оправия за нас. начи няма да стигнем дори поляците.... Аз си представях, че минава край мев някоя мацка с барета, аз стояс цветя и и ги хвърлям, заедно с шоколад Своге, тя ми праща КИСС с лапа, ухилва се и гордо марширува към парламента да лови мафията? А то какво излезе? нито мацка, нито свобода, само Лапачи? нема свобода за нас, немааааа?
  • 15 1234

    10 5 Отговор
    После ще се чудят как да се оттърват от тях.
  • 16 скакалеца

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Писна ми на уия":

    Стига ве, и хлебарките и мишките ще оцелеят... ! А, като няма друго, ще ядат скакалци...
  • 17 кучето шаро

    13 1 Отговор
    Руснак, германец и поляк срещнали Златната рибка. Пита ги тя кой какво желание иска. Немецът:
    - Искам Русия да изчезне.
    И хоп Русия я няма.
    Руснакът:
    - Аз пък искам Германия да изчезне.
    И хоп и Германия я няма. Дошло ред на поляка:
    - Е, при това положение - за мен една бира.
  • 18 Валко

    8 5 Отговор
    Л..ната, дето ги из.ира О-о-о-о-бама скоро ще ги изчисти Тръмп - това са новите авгиеви обори
  • 19 Киро

    11 13 Отговор
    Нормално да се радват - никой нормален човек не желае да има нищо общо със пияните петолъчки и тяхната агресия!

    Където е стъпил ботуша на ушанката, трева не никне, а хората живеят в мизерия и без перспектива!

    Поляците знаят много добре това, както и румънци и балтийци, няма толкова руски мекерета и родоотстъпници там, затова и вървят с бързи стъпки напред!

    А тук - шайка пенсионирани военни, разни неудачници и социални аутсайдери съскат за Путя, сякаш ще променят пътя на България с цивилизованите и богатите!

    Младите, образованите и успяващите хора не желаят и да чуят за ушанките!
  • 20 Варна

    17 4 Отговор
    Аз предполагам, че не е чак такава еуфорията в Полша. Поляците имат голяма и доста сериозна армия! Че се мразят с Руснаците е ясно , както ние се мразим с турците. Исторически и едните и другите имат да си връщат. -Там омразата няма да спре!
    Въпросът е друг... - Какво се случва?
    Повече от ясно, е че Руснаците нямат никакво намерение да навлизат в Европа със сила. За това се изисква много ресурси и човешки и финансови, като вторите не са в изобилие през последните години. Те са всичко друго но не и глупави!
    Аз задавам въпроса какво правят там американците? -Освен да вдигат градуса на напрежението, какво друго? Струва ми се че сами търсят конфликта, което аз намирам за безразсъдно или по- скоро за опасно за всички, които сме на изток.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ъъъъ

    14 6 Отговор
    Колко трябва да си малоумен, че да празнуваш идване на колонизатор без значение от коя държава !?
    Ааа и не разбрах от какво са ги освободили американците тия поляци, че толкова се радват !?!?
  • 23 шефа

    13 5 Отговор
    Този ход на мургавия ром дето вече излиза от белио дом е отвратителен. Тръгваш си, а залагаш бомби с часовников механизъм. За никой това не е добре. Даже не е показване на мускулчета. Сами по себе си тези военни части не биха могли да защитят Полша или някоя друга държава с присъствието си при положение, че бъдат нападнати от Русия. И без да са там американските войничета е ясно, че тези държави са членки на НАТО и ако бъдат нападнати безпричинно, ще бъдат защитени с подобаващ отговор. Правенето на натовски бази единствено ще предизвикат правенето на ответни руски бази. Виждате ли последователността? Първо се създава НАТО, а после ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР!!! - направете си справка за годините. Първо се правят натовски бази, а после руски. Всяко действие, предизвиква... И стига с този Крим. Той винаги е бил руска територия населена с руснаци. Хрушчов по някаква приумица го приобщава към Украйна /по него време самата Украйна е република в пределите на СССР. Била е само юридическа игра за някаква реорганизация за опростяване на икономиките на двете републики. Със сигурност е нямало да го направи, ако е предполагал, че СССР ще бъде разпаднат. Кофти е, че когато атовете се ритат, патят магаретата като нас.
  • 24 Kcaniba

    5 6 Отговор
    Киро
    Излез от майлъта малко бре джанъм!!!
    По пияни к..ви от полските - нямааааа!!!
    Аре и Свобода!!!!
  • 25 Валко

    10 5 Отговор
    Бе, виждам само мутрите на дрогирани гейове и нито една "щастлива" полска физиономия, да няма пак злонамерена намеса на руски хакери, а?
  • 26 Дженев

    7 5 Отговор
    Исторически погледнато от славянските племена те са най големите предатели.Влезнаха в заговор с ватикана-Ония им издигнаха папа,а пък в замяна поляците Лех Валенса.Отвориха вратата за "разпада на Съветския блок".Сега пък голяма радост че американците ще ги пазят-от кого?Хайде нашите политици от лакомия и недалновиднос го направиха,ама те съвсем преднамерено.Валенса пък го направиха и Нобелист за мир.
    Ако избухне трета световна той ще е един от главните виновници.Бързо забравиха ,че ватикана им погуби Владислав и им разруши кралството-сега пак с тях.А дали се радват всички Поляци - силно ме съмнява.
  • 27 Мършата

    2 2 Отговор
    Политическата проститутка в глобален мащаб носи първоначално екстазни дивиденти, но струва скъпо и носи "венерически болести" в политически аспект! Разбира се и аморализира в глобален мащаб!
  • 28 полски свирачи

    7 5 Отговор
    ИДИОТИ!!!!! Отсега знам как ще завърши всичко, САЩ ще надъхват тъпите поляци да се бият с руснаците до последна капка славянска кръв, а когато нещата загрубеят американците сами ще избягат като видят зора, и ще оставят полските гейове да смучат големия руски......На тва му се вика употребен и изоставен.
  • 29 no name no face no number

    4 2 Отговор
    Едно време са ги надъхвали и срещу Хитлер нооо видяхме резултата коне срещу танкове епична битка;))). Сега ще видим какво са написали в холивуд за 3 та световна може би всичко ще зопочне с масов гей парад :))).
  • 30 no name no face no number

    5 3 Отговор
    Г-н Киро наивно е да смятате, че всички, които изразяват позиция различна от прокраварската са неудачнизи, бивши военни и русофили. Държа да отбележа, че непопадам в нито една от посочените от вас групи хора. Желая ви успешна и мирна 2017
  • 31 no name no face no number

    3 2 Отговор
    Написал съм слято не попадам и в место ц -з технически грешки.
  • 32 Гост

    4 3 Отговор
    Правим ка.али на американците,и си мислим,че всичко е ОК. А нищо не печелим от това, последвано от псувня. Из подслушан таен разговор,на висши полски политици ,на ниво министри. И те самите си го казват, какви са.
  • 33 Бай хой

    2 2 Отговор
    Седнали сте да обсъждате билетите.

    Оня ден минах край базата ново село. Колони от автобуси и транспорти с военна техника нахлува там. Трудно се пътува. Защо не протестирате че крият от вас и ви лишават от възможността да празнувате?

    Това за нахлуването на окупацията конни войски от сащ съвсем сериозно. Направо е затруднено преминаването през отсечката Котел-петолъчката.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания