1 195 1

Земята обстрелва Луната с кислород

Това се случва от хиляди години

Милена Трачева

От древни времена нашата планета изпращя кислород до повърхността на Луната. От това следва, че животът на Земята влияе върху Луната. До това откритие са стигнали група японски учени от университета в Осака, в партньорство с Японската агенция за аерокосмически изследвания и университета в Нагоя, пише японският вестник Japan Times.

Откритието е станало при анализ на данните, събрани от орбиталния космически апарат Кагуя, който от 10 години изучаваше произхода и геоложката еволюция на Луната и събираше информация за състоянието на лунната околна среда.

Данните са показали, че е възможно "земна атмосфера на милиарди години да се е запазила на лунната повърхност и до днес.“

В атмосферата на Луната изследователите открили следи от кислородни йони и установили, че броят им се увеличава, когато Слънцето, Земята и Луната се подредят в една линия. През 2008 г., сензорите на борда на Кагуя отчели рязка промяна в броя и вида на кислородните йони на лунната повърхност в този тесен интервал от време всеки месец.

"Ние вече знаехме, че „земният вятър" пренася кислород в космоса, но бяхме изненадани да научим, че вятърът достига до Луната", обяснява професор Кентаро Терада от университета на Осака.

Той отбеляза също, че различни газове може би са пътували от Земята до Луната още от древни времена, когато магнитното поле на планетата все още е било слабо.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ПРОГРАМИРАНИ ДА РУШАТ
    Отговор
    1 19:14  31.01.17
    ИЗОБЩО НЕ Е ОТ ДРЕВНИ ВРЕМЕНА А ОТ СКОРО ОТ КАКТО УМИШЛЕНО СЕ УНИЩОЖАВА ОЗОНОВИЯ СЛОЙ .СЛЕД ВРЕМЕ ЗЕМЯТА ЩЕ БЪДЕ КАТО МАРС.

Напиши коментар:


Публикувай