841 3

Европейските лидери начертаха план за спиране на бежанския поток

ЕС има готовност да окаже по-голяма подкрепа на либийските власти

Европейските лидери начертаха план за спиране на бежанския поток
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Европейските лидери начертаха план по какъв начин могат да спрат бежанския наплив към Европа през Средиземно море. Членовете на Европейския съвет се подписаха под обща декларация, която посочва кои са основните проблеми и по какъв начин могат да бъдат решени.

Основен елемент на устойчивата миграционна политика е да се гарантира ефективния контрол по външните граници на блока.

„Потвърждаваме нашата решимост да действаме в пълно зачитане на човешките права, международните норми и европейските ценности“, се казва в декларацията.

Европейските лидери подчертават, че от ключово значение за ограничаване на нелегалната имиграция е засилване помощта към либийските власти. Това включва съвместни учения и предоставяне на оборудване за либийската брегова охрана.

На срещата на високо ниво в Малта – на която се обсъждат бъдещите предизвикателства пред блока – присъства и българският президент Румен Радев.

Срещата се провежда при засилени мерки за сигурност в Двореца на Великия магистър в столицата Валета, където се намира кабинетът на президента на Малта.

Средиземноморският маршрут между Либия и Италия е един от най-смъртоносните, по който мигранти избират да влязат в Европа.

Освен миграционната политика на Европейския съюз, основна тема в Малта ще бъде и излизането на Великобритания от общността.

Малта


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ужас
  Отговор
  1 15:55  03.02.17
  Даааааааа, ще се справят с миграционния поток, като .......... оставят всички в България! То нали затова ни приеха в ЕС.
 • Бай хой
  Отговор
  2 16:29  03.02.17
  Освен да са начертали стабилна ограда, ама едва ли.
 • кроко
  Отговор
  3 19:28  03.02.17
  Недейте така, бе, хора! Пророка деси-стоян таман се зарадва на далаверата 300 хил евро за 1000 джангала и се оказа че не били хиляда ами 4-5 хил., а над половината от парите били за ограда. А вие сега искате да спрете и джангалите - ми, съвсем ще му скапете настроението, имайте милост!

Напиши коментар:


Публикувай