1 123 0

330 академици попаднаха в капана на преврата

Според професорите решението е политическо

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

330 академици бяха уволнени с ново постановление, което предизвика критика от страна на опозицията в Турция, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

След опита за военен преврат в южната ни съседка бе въведено извънредно положение, което развърза ръцете на властите за чистки и арести на всички нива в държавата.

Опозиционната Републиканска народна партия остро разкритикува решението учените да бъдат освободени от длъжност.

По-голямата част от академиците, попаднали под ударите на закона, са преподавали в Анкара и университета „Мармара“. Появи се информация, че 115 от тях преди са се подписали на петиция, призоваваща да се спрат правителствените операции в югоизточната част на страната.

Един от освободените учени е професор Ибрахим Кабоглу, който заяви, че конституцията на страната не трябва да бъде променяна по време на извънредно положение в страната. Уволнените преподаватели смятат, че решението е политическо.

След опита за военен преврат в Турция, потушен в ранните часове на 16 юли, властите започнаха чистки на всички нива в държавата, включително и академичните.

Европейският съд разкритикува Анкара, че използва преврата за политически цели и преследване на опозиционерите и другомислещите.

Турция


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай