566 3

Могерини: ЕС е много по-силен, отколкото осъзнаваме

Могерини заяви това по време на Мюнхенската конференция по сигурността

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Европейският съюз е много по-силен, отколкото ние, европейците, осъзнаваме. Това заяви Федерика Могерини, върховен представител на блока по външните въпроси.

Тя заяви това по време на Мюнхенската конференция по сигурността, на която се обсъждат ключови въпроси за бъдещето на общността.

Могерини говори и за бизнес отношенията между Европейския съюз и Съединените американски щати. Тя заяви, че 80% от чуждестранните директни инвестиции в САЩ идват от Европа.

Дипломатът заяви също така, че исканите от САЩ 2% от брутния вътрешен продукт разходи за отбрана трябва да се дебатират сред страните-членки на алианса. „За да са ефективни разходите, европейците трябва да харчим заедно“, заяви Могерини.

53-ото издание на конференцията в Мюнхен събра на едно място лидери и представители на десетки страни. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс потвърди подкрепата на Вашингтон към НАТО.

Германия


Още по темата

 • Москва предлага мир на ЕС

  Москва предлага мир на ЕС

  Русия смята да възстанови пълноценното си сътрудничество с ЕС, най-големия търговско-икономически партньор на Москва. Това заяви руският външен ...
  24.04.2017
  2 634
  14
 • Американският вицепрезидент: Твърдо подкрепяме НАТО!

  Американският вицепрезидент: Твърдо подкрепяме НАТО!

  Американският вицепрезидент Майк Пенс потвърди подкрепата на САЩ към НАТО, но предупреди, че страните от алианса трябва да увеличат разходите си за ...
  18.02.2017
  518
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 14:01  18.02.17
  Само така, нека сега противниците на евросъюза да се пукнат от яд.

  Коментиран от #2

 • йес мамо
  Отговор
  2 14:27  18.02.17

  До коментар #1 от "кроко":

  Аз не съм противник на ЕС. Но не съм и привърженник, при условие, че от ЕК и редица юрокомисари идват катаклично смъртоносни за нас наредби. Примерно - вдигане възрастта на пенсиониране. Живота бил с по-голяма продължителност? Къде? У нас е точно обратното, с по-висока смъртност. Е, значи хем ще плащаме по-дълго, хем нямад ас е пенсионираме, хем ще храним тлъстите пенсии на разни депутати и други бюрократи? Е, какво да му харесваш на ЕС? т другас трана и с него и без него, ядовете няма да изчезнат, тогава какво дан е му харесваш? Сбъркан свят със сбъркана система за много отношения е. И нямад ас е пукна от яд. Защото не съм искал ЕС - това е ликвидация на суверинитета ни, но не съм и против ЕС - при правилните Закони - това е една голяма държава. Има плюсове има и минуси. няма да се пукна да знаеш! Само че не вярвам на политиците вече.
 • Baj
  Отговор
  3 08:17  20.02.17
  Точно №2 Ключът са законите. Има ги, но в България не се прилагат. Затова сме бедни и корумпирани. Ако не бяхме сега щяхме да се ме много добра икономика и много ЕС инвеститори щяха да имат централи у нас, а не да се чудят гнилите ябълки дали няма да им откраднат бизнеса , или да ги занулят. Така че по-скоро Москва е виновна, че ни натресе комунизма отколкото ЕС , който ни казва спазвайте си законите.

Напиши коментар:


Публикувай