Last news in Fakti

11 Март, 2017 19:54 2 427 15

На Корейския полуостров има риск от война

  • северна корея-
  • корейски полуостров-
  • война-
  • риск-
  • аврам агов-
  • южна корея-
  • китай

Новата история на Корейския полуостров е белязана от перманентна криза

На Корейския полуостров има риск от война - 1
Снимка: БТА/ AP

Сегашното напрежение на Корейския полуостров е ново ниво на заплаха и крие потенциал за сериозен конфликт. Това мнение изрази в интервю пред БНР Аврам Агов, специалист по история на Азия и преподавател в Университета във Ванкувър.

Новата история на Корейския полуостров е белязана от перманентна криза, но сегашното ниво изглежда качествено различно заради новия разрушителен капацитет на въоръжаването. От една страна това може да има въздържащо влияние, но от друга - кризата може да излезе извън контрол и да прерасне във война, гласи прочитът на експерта:

"Пхенян вярва, че развитието на ядрена и на ракетна програма са гаранция за сигурността на страната и не виждам какво би ги отказало от тези програми, но преговори биха могли да постигнат замразяването им".

Ставащото през седмицата е част от ново ниво на развитието на ракетната програма на Севера, паралелно с ядрената програма, каза Аврам Агов. Той припомни, че с изстрелването на няколко балистични ракети Северна Корея отговаря на съвместното военно учение между САЩ и Южна Корея, което смята за пряка заплаха.

Китай реагира остро на разполагането на отбранителна система срещу балистични ракети в Южна Корея, защото въпреки че системата цели възпиране на Северна Корея, нейните радари достигат до Китай, което променя динамиката на сигурността в региона, допълни Аврам Агов.

Много страни възлагат надежди на Китай, че страната е в уникална позиция да въздейства на Северна Корея като на свой съюзник, но положението на Китай не е лесно и Пекин е поставен в трудна ситуация - от една страна предлага и предприема неща, които биха възпрели Пхенян, от друга страна се притеснява да не дестабилизира правителството, каза още експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    8 8 Отговор
    Ай стига сте се правили на отворени, ако ще го нападате ким чен, нападйте го! Ама няма да го направите, само вдигате врява. Гледайте поне да не го дразните, че да не направи няква простотия да ви метне някоя ядрена бомба.

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    Тук не става дума за Сев.Корея,а за ЕФЕКТА НА ДОМИНОТО.Ще бъдат въвлечени както Ю.Корея,така и Китай,така и Япония,респективно и САЩ.
  • 3 кроко

    16 7 Отговор
    Правим една проста равносметка за това как се развиват двете Кореи след конфликта - С Корея тръгнаха по пътя на своите покровители от СССРусия , ракети, бомби, диктатура, тоталитаризъм с БВП едва 1200 долара на душа от населението , една от най бедните световни държави. Такаааа , Ю. Корея тръгна по пътя на гниещия капитализъм , Хюндай , Кия , Самсунг , LG и други и е една от водещите световни държави в икономическо , техническо , индустриално и във всяко едно отношение , с БВП 29000 х.д. Правете си сметката хора и си избирайте приятели с ума си , а не с г..ъ си , както си ги избират наште тъпи русофили. Е тва е !

    Коментиран от #4, #10, #11

  • 4 кроко

    9 8 Отговор

    До коментар #3 от "кроко":

    Направи една проста равносметка как се развива България до 89-та година и след това, щото не си ходил в никоя Корея, а само в Коми и не ти е работа да даваш акъл на корейците. Ако си българин, давай акъл за България.

    Коментиран от #5

  • 5 кроко

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "кроко":

    Статията е за корейския конфликт и затова аз правя равносметка за Северна и за Южна Корея. Сети ли са путиноидче продажно ?

    Коментиран от #9

  • 6 Диди

    5 4 Отговор
    Ха ха ха Хей ССС,ти си човек с много никове,но с много хумор.Това ми харесва.

    Коментиран от #7

  • 7 кроко

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    Здравей Диди, аз вече не пиша с ника ссс , понеже той мого се хареса на русофилите и те започнаха да си пишат простотииките под него. Нек си пишат щом им харесва , на мен това не ми пречи , ника не е важен , важното е какво пишеш.

    Коментиран от #12

  • 8 Диди

    2 3 Отговор
    Аааа,значи те са бандитите,е не се натъжавай,сега си амаш по спешъл ник...Кроко 2. Инай важното,продължавай така.Черпя те уиски.
  • 9 кроко

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "кроко":

    Само, че путиноидче продажно, на севрнокорейците не са им покровители СССРусия, а Китай! Загря ли, путиноидче продажно?
  • 10 раптор

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "кроко":

    То комунизма не е руска или русофилска идея. Доста е глобалистичен. Но е факт, че руснаците са се справили доста добре, като се има предвид, че са се изправили срещу неравенството и едни от най-хитроумните народи. Цялата борба между комунизма и всичко останало е довела до сериозен прогрес и по-скоро отпора който се е прилагал върху комунистите. Корейците са откачалки комунисти. И целия свят им е наложил ембарго. СССР от своя страна е бил доста близко до тоталния успех. Та в случая си дружи с който поискаш, само не си създавай излишни врагове.
  • 11 справедлив

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "кроко":

    Като говориш за комунизъм-леко пропускаш Китай...А те в момента са най-голямата икономика в света.Строят не е виновен в провала на СССР ,а ръководителите и политиците...Що се отнася до С.Корея и Ю.Корея-дали щеше да е сегашната ситуация ако съществуваше СССР???...Айде малко по-сериозно на такива теми-защото и идеологията в С.Корея не е комунистическа-факт!..Да си чул нещо за Чухче???--отам идва оттеглянето на СССР и спирането на подкрепата към С.Корея още през 70-те години..--Та написаното от теб е точното клише-ама истината е в подробностите....
  • 12 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "кроко":

    Напротив, ника е много важен, за да знаеш кой ( вкл. малоумник) стои зад него и да не му обръщаш внимание. Да отстояваш тезите се пред останалите стойностни хора и да спориш с точно определен човек, а не с тълпата, която пише под един ник и няма едно мнение.
    Диди, като му се кефиш толкова на простотиите на ССС, какво ще кажеш да започна да пиша от твое име неща, които няма да ти харесат? Неща, които няма да са коренно различни от начинът ти на изказ и изградено мнение в аудиторията за теб, но няма да са твои мисли. А ако още двама трима започнат да пишат и те от твое име? Това май би те обезсмислило с времето, а? Не веднага. Бавно, размивайки идентичността ти. Какво? Нов ник ли ще си търсиш? Ми то и с него същото ще стане!
    Това е принцип, който само глупаците мислят, че могат да пренебрегнат.
    ...а, и още нещо:
    ССС, когато си преценил, че мнението на човека срещу теб не те интересува ама хич, няма абсолютно никакво значени какво пише той!

    Коментиран от #13

  • 13 кроко

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Точно тук в този сайт ника не означава нищо, понеже всеки пише с по 5-6 ника, свои и чужди и след като ти твърдищ, че ника бил важен, защо пишеш с ника"гост" !? Кой е тоз гост, какъв е тоз гост, тука има 1000 човека дето пишат с такъв ник ??!

    Коментиран от #14, #15

  • 14 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "кроко":

    Частично правилна забележка:
    - пиша с ник "гост", защото пиша рядко;
    - ника ми е идентификатор на моето мнение, но само в темата по която съм взел отношение. Tоест, ако вече има мнение под темата с такъв ник, аз просто пиша с друг, така че да съм различим събеседник. Смятам, че така е в пъти по-правилно от писането под чужд ник, особено за хора с постоянно присъствие тук.
  • 15 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "кроко":

    кат си такъв мислител, напъни си 2-те мозъчни клетки и се запитай защо САЩ водиха толкова години ожесточена борба срещу комунизма. Ама наистина защо, кой губи най-много при една национализация примерно. И остави тея легенди за демокрацията.
Новини по държави: