16 Март, 2017 11:23 912 5

Американците изпращат още 1000 войници в Сирия

  • сирия-
  • сащ-
  • войници-
  • войски-
  • ислямска държава-
  • въоръжени сили-
  • конфликт

Тръмп трябва да даде зелена светлина за разгръщането

Американците изпращат още 1000 войници в Сирия - 1
Снимка: Shutterstock

Американските въоръжени сили планират да изпратят допълнително 1000 военнослужещи в северната част на Сирия, научи „Вашингтон поуст“, позовавайки се на източници от армията.

Дислоцирането на военните, планирано за следващите седмици, трябва първо да бъде одобрено от президента Доналд Тръмп и министър на отбраната Джеймс Матис.

Изпращането на още 1000 войници в конфликтната зона ще увеличи потенциала на американските сили. Планът изглежда се вписва в амбициите на Доналд Тръмп за противодействие на „Ислямска държава“.

По време на предизборната си кампания той заяви на няколко пъти, че знае как да победи джихадистката групировка. Държавният глава разкритикува предшественика си Барак Обама, че е бил нерешителен по отношение на сирийския конфликт.

Броят на американските военнослужещи в Сирия към този момент възлиза на 800-900 души. Допълнителните 1000 военни – ако бъдат изпратени в Близкия изток – по всяка вероятност няма да участват в директните наземни боеве. Възможно е тяхното предназначение да е чисто тактическо и с цел обучение на подкрепяните от САЩ военно формирования.

Бившият американски президент Барак Обама бе против разполагането на допълнителни бойни части в Сирия и Ирак, твърдейки, че „Ислямска държава“ може да бъде победена единствено от местните бойци. Доналд Тръмп, от своя страна, иска бърз успех над джихадистите. Той нареди на Пентагона да изготви план за постигане на тази цел.

Според източници от въоръжените сили част от военните – които трябва да бъдат изпратени в Сирия – ще отговарят за мобилните системи за залпов огън „HIMARS“, предоставяйки помощ на наземните сили при офанзивата за град Ракка.

От началото на войната в Сирия се навършиха шест години. Кървавият конфликт отне живота на стотици хиляди, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    3 4 Отговор
    Мачкаааай Америкааааа , само напред!!
  • 2 кроко

    4 4 Отговор
    Тръмп ще вземе още.малко да свърши повече работа от колкото маймунката обанана свърши в борба с тероризма за два мандата!
  • 3 GOST

    3 4 Отговор
    Други се биха , а тея сега ще оберат славата, без капка кръв да са проляли. И ние знаем да воюваме с ДРОНОВЕ!
    Браво бе мериканци!!!
  • 4 Самуил

    5 2 Отговор
    Днес Тръмп е заплашил да потопи руския разузнавателен кораб който се мотае около САЩ. Не е Обама тоя.

    Коментиран от #5

  • 5 айай

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Самуил":

    Тръмп е като Маккейн - железният Варриот Айрът Менн и колкото фамилия Буш заедно. Явно са пили кааве нейде заедно и в Тръмп е подскочил великият Маниту с томахавката и си е казар: Обама бе хуманист като мама, но аз съм Железният Вожд. Вероятно е прочел и мемоарите на Маргарет Татчър Желязната лейди? Във всеки случай е напълно непредсказиема личност, за анализаторите, ад а не говорим за нас електоратите. Само Господ и Пентагона знаят какво се въртив ума му и какво ще става? Но да се радваме, че брадърите американос и другите антитерористи ще смажат това зло, което се роди и хукна с имперски световни амбиции ДАЕШ. Това не е новост в света, но съчетанието от войнственни терористи и средновековни обичаи връща света със столетия назад.