2 108 8

Пустинята Сахара - плод на човешкото влияние

Преди 10 000 години Сахара е била обрасла с буйна растителност

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Резултатите от ново проучване сочат, че човешкото влияние може да играе голяма роля в превръщането на Сахара в пустиня. Днес от буйната зеленина отпреди 10 000 години няма и следа, припомня ни ScienceDaily.

В своя труд, публикуван в списанието "Граници на земната наука", д-р Дейвид Райт от Държавния университет в Сеул, оспорва повечето от предишните твърдения, които сочат че Сахара се е преобразила вследствие на промени в орбитата на планетата или природни промени в растителността.

Райт преглежда археологически доказателства за първите следи на животновъдство в региона на Сахара, сравнявайки ги с документация около разпространението на храстовидна растителност - показател за постепенна екологична промяна към пустинни условия.

Разкритията потвърждават теорията му. Преди около 8 000 години в земите около реката Нил започват да се появяват животновъдски общности. Те отиват все по на запад.

Посевите и земеделските култури са имали опустошителен ефект върху екологията на региона. Животните на фермерите се нуждаели от все повече растителност за храна. Слънчевата светлина започнала да се отразява в оголената почва, а това затопляло въздуха в Сахара.

Валежите намалели от затопления въздух, а метеорологичните условия направили така, че растителността постепенно да изчезне. В крайна сметка валежите престанали почти напълно. Това значело край за растителността на Сахара, с изключение на само няколко пустинни растения.Още по темата

 • Чудо! Сняг в пустинята Сахара

  Чудо! Сняг в пустинята Сахара

  Сняг падна в пустинята Сахара за втора поредна година, съобщи алжирският вестник ТСА, цитиран от ТАСС. Според изнесената информация снеговалежът е ...
  9.01.2018
  3 334
  8

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 23:42  18.03.17
  Що ми се чини че това учените се чудят каква глупост да напишат за да оправдаят парите давани им за разните изследвания.Знае какво е било преди 8000 г.Абе те прогнозата за времето за 3 дни бъркат ,а какво е било преди милиони години с точност могат да кажат.А че нещо ми се неверва.
 • Гост
  Отговор
  2 00:25  19.03.17
  Що за идиотщина? Преди 8000 години в Сахара едва ли е имало повече от 50 000 души. А апотеоза на глупостта беше със затоплянето от оголените площи - значи на Антарктида трябва да е най-горещо, защото там е доста оголен пейзажа. Колко ли парички е гушнал този псевдо учен, за да напише подобна глупост, която да затвърждава лжата за Глобалното затопляне?!
 • Андон
  Отговор
  3 00:44  19.03.17
  Левият ръкав на Нил,който се е вливсл в езерото Чад е пресъхнал и тскс се появила Сахсва.
 • onq s konq
  Отговор
  4 01:07  19.03.17
  Същите аргументи автора на научния труд си е приготвил и за другите пустини като Гоби,Атакама и т.н.,но ползвателите на познанията му са се усетили и са се ограничили само до Сахара по обясними причини.

 • Стар сахарец
  Отговор
  5 06:45  19.03.17
  Ех, не слушахме Тома Белев като ни казваше да не караме джипове и да не строим лифтове в Сахара. На - какво стана!
 • кроко
  Отговор
  6 09:35  19.03.17
  Прадядото на Обама е виновен, няма друг кой.
 • Стоян
  Отговор
  7 10:22  19.03.17
  Пълни глупости,пълна простотия, бива , бива тъпотия,но това е вече извън пътя. Що за прости хора живеят в България.
 • Гост
  Отговор
  8 20:56  19.03.17
  Стояне то от такива умници като теб ,държавата ни е на това дередже.

Напиши коментар:


Публикувай