Last news in Fakti

22 Март, 2017 14:44 2 664 3

Турски войници избягаха в скандинавска страна

  • турция-
  • норвегия-
  • войници-
  • метежници-
  • преврат-
  • убежище

Норвегия осигури закрила на войници, които според Анкара са гюленисти

Турски войници избягаха в скандинавска страна - 1
Снимка: БТА/ AP

Норвежката имиграционна служба одобри молбите за убежище на четирима турски военнослужещи и едно военно аташе, предаде местното издание „Верденс ганг“.

Турските медии пишат, че военните не са изпълнили заповедта да се завърнат в родината си след опита за военен преврат в средата на миналата година.

Анкара обвини живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането на пуча и започва масово преследване на гюленисти, включително и във военните структури. Турски военнослужещи, работещи в натовските щабове в Европа, също попаднаха под ударите на закона.

Адвокат на турските военни в Норвегия потвърди, че властите са дали разрешение те да останат на норвежка земя. Турците се страхуват, че ако се върнат в страната, ще бъдат арестувани.

Политически коментатори изразиха мнение, че ако други европейски страни последват примера на Норвегия, която е и съюзник на Турция в НАТО, то това може да влоши още повече дипломатическите отношения.

Турция обвини няколко европейски страни, че подкрепят терористи, осигурявайки им закрила. Европа, от своя страна, разкритикува Анкара за чистките и погазването на човешките права.

Стотици турски военни поискаха подслон в Германия и Холандия. Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви, че е „неприемливо“ метежници и техните семейства да бъдат закриляни от европейски страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    21 2 Отговор
    Който може се спасява от султаната.
  • 2 8888

    18 4 Отговор
    Защо бягате, джанъм, от таз свободна и демонкратична страна?
    Всички, които ги приемат са фашисти! И справедливата, демократична ръка на ердухан падишах ще ги настигне!
  • 3 Борис

    5 1 Отговор
    Требе да тие чавка мозъка испила ако се намираш в нормална държава, и да послушаш оня ненормалник да се прибереш в турция.Хората се спасяват ,а щом им е останал малко мозък значи са превратаджий.
Новини по държави: