1 296 2

Научна война заради Плутон (ВИДЕО)

Учени стартираха кампания Плутон отново да получи статут на планета

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Група учени, стремящи се да възстановят статута на планета на Плутон, започнаха кампания да бъде разширена астрономическата квалификация, довела до определянето му като планета-джудже преди 10 години, съобщиха от NASA.

Шестима учени от американски институции изтъкват, че Плутон заслужава да бъде пълноправна планета, заедно с още 110 обекта в Слънчевата система, включително и Луната. В доклад, представен на научна конференция в Тексас, те обясняват, че какво е планета трябва да определят геоложки свойства като формата и повърхностни характеристики.

През 2006 г. Международният астрономически съюз, в усилията си да класифицира новооткрит леден обект отвъд Плутон, прие дефиниция за планета на базата на характеристики, които включват изискването небесното тяло да прочиства орбитата си от други обекти.

Така Плутон и новооткритият обект бяха класифицирани като планети-джуджета. По този начин Слънчевата система остана с осем планети.

Това решение обаче е в разрез с интересите на много планетолози, пише главният автор Кърби Ръниън от университета Джонс Хопкинс. Той обясни, че планетолозите се интересуват повече от физическите характеристики като формата и дали има планини, океани и атмосфера. В този случай дефиницията на Международния астрономически съюз е безполезна.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • некойси
  Отговор
  1 18:45  22.03.17
  Да им имам проблемите, у нас няма какво да ядем :)
 • познавач
  Отговор
  2 20:27  24.03.17
  Чудно, а досега не ги ли смятахте за планети? Размера не е причина, да не се счита тази звезда за планета. Това е любимата планета на Дънов, окултиста. Все за любовта говори, а любовта е производна на симбиозата между Слънцето и Плутон. Без Слънце няма топлина, растения животни хора страдат и умират. Но Плутон е символ на Дяволо, а без дяволък ни любов има ни разводи.

Напиши коментар:


Публикувай