704 1

Лидерите на ЕС с декларация за единство

Те се събраха в Рим

Лидерите на ЕС с декларация за единство
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

Лидерите на страните – членки в ЕС подписаха нова декларация, отбелязваща 60-годишнината от подписването на Римския договор, съобщи „Дойче Веле“.

Декларацията беше подписана в двореца , в който на 25-ти март 1957 г.е подписан първият договор между шестте страни – основателки.

България бе представлявана от държавния глава Румен Радев, който изпълни почетното задължение пръв да поздрави папа Франциск на снощната аудиенция в Апостолическия дворец във Ватикана.

В декларацията се подчертава, че „ЕС е нашето общо бъдеще“.

Председателят на Европейската комисия Жан – Клод Юнкер обеща, че ЕС няма да се превърне в държава. Според него е важно и всяка страна в Съюза да запази своята специфика.

„Докажете, че вие сте лидери на Европа. Трябва да покажем, че можем да се грижим за това велико наследство, което сме получили от основателите на тази идея. Европа, като политически субект ще бъде или обединена, или не. Този Съюз трябва да е повече от това, което е бил“, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Италия


Още по темата

 • ЕС ще доживее и 100-годишен юбилей

  ЕС ще доживее и 100-годишен юбилей

  „ЕС ще може да отпразнува и своята 100-годишнина“. Това беше заявено от председателя на Европейската комисия Жан – Клод Юнкер, ...
  25.03.2017
  591
  5
 • Меркел разкри грешките на ЕС

  Меркел разкри грешките на ЕС

  „ЕС допусна някои грешки в своята политика.“ Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю пред RAI. В момента тя е в Рим с ...
  25.03.2017
  1 346
  6
 • ЕС може да си сътрудничи с Русия

  ЕС може да си сътрудничи с Русия

  „ЕС може да работи с Русия по много сфери, въпреки продължаващата линия в политиката на страната.“ Това заяви върховняит представител на ...
  24.03.2017
  970
  4

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Самонадейци ! На "dead row"! Обречените!
  Отговор
  1 01:49  26.03.17
  Искат да ни управляват! Искат да ни контролират! Искат да ни закопчеят! Искат да ни елиминират! Искат да ни ликвидират! ХИТЛЕР опита с война а те с ХИТРИНА! Бе е е е! При касапина и на ченгела! Бе е е е!

Напиши коментар:


Публикувай