Last news in Fakti

9 Април, 2017 16:10 2 175 0

Нови избори в Македония?

  • македония-
  • вмро-дпмне-
  • георге иванов-
  • еди рама-
  • зоран заев-
  • никола груевски

ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много гласове през декември, но не успя да се договори с партиите на етническите албанци за коалиционно правителство

Нови избори в Македония? - 1
Снимки: БТА/АР

Македонската консервативна партия ВМРО-ДПМНЕ заяви в декларация, че изходът от политическата криза в държавата са нови парламентарни избори. Според бившите управляващи само така гражданите ясно и недвусмислено ще се произнесат за т. нар. "тиранска платформа", съобщи радио Б-92.

ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много гласове на изборите през декември, но не успя да се договори с партиите на етническите албанци за коалиционно правителство.

След няколко срещи в Тирана в кабинета на албанския премиер Еди Рама, в началото на януари партиите на етническите албанци в Македония изработиха платформа с общи искания.

Партиите на етническите албанци в страната обусловиха подкрепата си за лидера на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев с приемането на закон, предвиждащ по-широко използване на албанския език в страната и други привилегии за албанското малцинство.

След това Зоран Заев представи на президента подписите на 67 депутати от парламента, необходими за получаването на мандат за съставяне на правителство.

Нови избори в Македония?

Президентът Георге Иванов обаче отказа да даде мандат на социалдемократите заради така наречената "тиранска платформа".

ражданите с право са разгневени и с право са на улиците от 40 дни. Те ясно изразяват своето мнение за деструктивната политика, която води Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ), заяви днес ВМРО-ДПМНЕ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: