Last news in Fakti

23 Ноември, 2011 13:15 794 1

Горбачов: Трети мандат на Путин е против демокрацията

  • горбачов-
  • путин

Експрезидентът на СССР се съмнява в честността на изборите за парламент

Издигането на кандидатурата на Владимир Путин за трети президентски мандат противоречи на принципите на демокрацията, макар че изпълнява формалните изисквания на конституцията на Русия. Това е мнението на бившия президент на СССР Михаил Горбачов.

На 24 септември на конгреса на управляващата партия „Единна Русия“ президентът Дмитрий Медведев предложи на Путин да се кандидатира за президент, като заяви, че ако той спечели изборите, е готов да оглави правителството.

„Смятам, че след като Путин беше президент два мандата, а сега и един мандат премиер, мисля, че тази история с дуумвирата /система за управление на държавния апарат от двама души – бел. ред./, макар че тя е в рамките на конституционните изисквания, по същество дискредитира демократичните принципи“, заявява в интервю за Асошийетед прес Михаил Горбачов.

По думите му Русия е далеч от това да стане страната с утвърдена демокрация. Според него основната пречка за развитието на демокрацията в Русия днес е това, че лидерите на страната на практика не са такива, защото не защитават интересите на народа. Властта трябва да е в ръцете на лидери, които наистина представляват интересите на народа и са уважавани от него, а не такива, които служат на „корпоративни интереси“, каза Горбачов за АП.

А решението на Путин да участва в предстоящите президентски избори според него противоречи на принципите на демокрацията.

Михаил Горбачов освен това се съмнява, че изборите за парламент, насрочени за 4 декември, ще бъдат честни. В интервю за „Уолстрийт джърнъл“ вчера Горбачов нарече руския режим авторитарен и каза, че на Русия й предстои „сериозно да се бори за възстановяване на позициите на демокрацията, честни избори, независимост на съда“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 разбирач

    1 0 Отговор
    Абе този не е ли чувал че управлението винаги обслужва олигархията. В САЩ да не би президента да служи на народа.
    По-добре да си мълчи след цялото си о.иране с СССР.