Last news in Fakti

11 Май, 2017 09:13 20 828 18

Защо руският разузнавач беше убит в Деня на победата?

  • ислямска държава-
  • денят на победата-
  • русия-
  • разузнавач-
  • убит-
  • обезглавен-
  • евгений петренко-
  • сирия

„Ислямска държава“ губи територии, то пропагандата не губи инерция

Защо руският разузнавач беше убит в Деня на победата? - 1
Стопкадър: Youtube

На 9 май, на фона на честванията в Русия за Деня на победата, бе разпространено видео с обезглавяването на руски разузнавач. Кадрите шокираха света.

Появи се информация, че убитият е Евгений Петренко, който е бил извънщатен сътрудник на втори оперативен отдел към Федералната служба за сигурност на Русия. След разпространеното 12-минутно видео от Москва отрекоха техен военнослужещ да е бил убит в Сирия.

Облеченият в черно руснак на кадрите се е внедрил в редиците на джихадистката групировка, за да шпионира „Ислямска държава“ и да дава важна информация на руското военно разузнаване, пишат руски медии.

„Свободная Пресса“ посочва, че Евгений Петренко се е вредил от структурите на групировката в Казахстан и Северен Кавказ, след което е заминал към сирийските територии, контролирани от джихадистите. Основната му разузнавателна задача е била да проникне в обкръжението на „военния министър“ на „Ислямска държава“ Абу Омар ал-Шишани.

Мисията на руския разузнавач обаче не бе успешна. Опитите му да спечели благоразположението на един от лидерите на терористите удариха на камък и той бе обезглавен. Защо обаче кадрите бяха разпространени на 9 май, когато хиляди руски военнослужещи отбелязаха 72 години от победата над нацизма?

Видеокадрите станаха достъпни благодарение на сайта SITE, който следи активността на радикални групировки от целия свят в интернет. Напоследък „Ислямска държава“ е активизирала пропагандната си машина и ресурси. По този начин тя се опитва да компенсира загубите на военния фронт. Бойците загубиха близо две-трети от териториите си в Сирия и Ирак.

Само за няколко седмици бойците на „Ислямска държава“ бяха изтласкани от ключови територии. Русия, която подкрепя режима на Башар Асад, е сред основните врагове на джихадистите. Обезглавяването на руски разузнавач е начин да се покаже сила и решимост, макар под повърхността нещата да не са такива.

Експерти от руския Институт за национални стратегии посочват, че не може да се каже със сигурност дали кадрите са автентични. Едно е сигурно – Русия трябва да подходи сериозно към терористични заплахи. А „Ислямска държава“ е разпространила кадрите в Деня на победата, за да предизвика объркване и страх в руското общество в този ден.

„Свободная Пресса“ прави и историческа препратка, сравнявайки джихадистите с нацистите – врагът на руската армия по Време на втората световна война. Основната цел на нацистите е била създаването на глобален Райх, докато на джихадистите – глобален Халифат чрез изтребление на неверниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 кроко

    56 30 Отговор
    Аре стига сте я дъвкали тая тема, още на 9 май руското министерство на отбраната опроверга това съобщение, чист фейк !
  • 3 Киро

    45 76 Отговор
    Иска ви да е фейк, ама не е!

    А лъжата на държавно ниво в Расия винаги е била нещо нормално.
  • 4 Бум бум

    51 84 Отговор
    Русия е най големия фалшификатор на факти и история!
  • 5 Пеньо

    30 53 Отговор
    Иска ми се да проявя поне малко уважение към милитаристите в Кремъл, но не ми дават повод с непрекъснатите си лъжи.
    Жалко за разузнавача!

    Коментиран от #18

  • 6 Kcaniba

    21 15 Отговор
    Там герои!
    Тук мишоци
    глем се събраха!!!
  • 7 Скорпион29

    40 18 Отговор
    Русия има много смели мъже и жени проблема е тука че има много спортисти медалисти по близане на еврейски за....к като Киро например.
  • 8 Тодор

    31 12 Отговор
    Тоззи е толкова Евгени Петренко,колкото аз съм Ахмед Бен Бела!Вэобще не ми прилича на руснак и Петренко е по-скоро украинска фамилия,отколкото руска!
  • 9 Те били само шестнадесет на брой

    24 17 Отговор
    На ю-туб "ШЕСТНАДЦАТЬ !!! Исторический подвиг Героев русского спецназа ССО в СИПИИ !!! ". Войната е за силните мъже, защото тя не е кръчма нито пицария а защото там се побеждава и се мре ! ЗЕМЯ, СВОБОДА, НЕЗАВИСИМОСТ И ДОСТОЙНСТВО СЕ ПОСТИГА И БРАНИ С КРЪВ! С Л А В А Р О С С И И !!!
  • 10 Жотем Коджа

    16 40 Отговор
    Жалко че изтича срока на годност на последното поколение българи със съветско самосъзнание и с него ще се загуби безрезервната и вечна възхвала на съветската окупация над България, фигурираща в учебниците като освобождение и възход.

    Коментиран от #11

  • 11 Киандра

    26 10 Отговор

    До коментар #10 от "Жотем Коджа":

    Това няма да стане историческите моменти не се губят,а такива които плюят ги забравят веднага.
  • 12 Скорпион29

    17 10 Отговор
    Кастрация кастрация предлагам за всички русофоби и всичко ще стане ок.
  • 13 коментр

    5 8 Отговор
    Скорпион 29 Как не си обичате държавата!!! Да псуваш БЪЛГАРИ за да защитаваш руснаци, това ум не ми го побира! Такива трябва да се гонят от държавата.

    Коментиран от #14

  • 14 НОРМАЛНО Е

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "коментр":

    За такъв като теб, не се надявай акъла ти да побере каквото и да е! Ти само дишай докато спреш. С теб и без теб все тая ! Ако ти стиска какво, ти е нивото на образованието ?

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 коментар

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "НОРМАЛНО Е":

    Имам завършен осми клас.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ачо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пеньо":

    Бълрарските капиталисти прогониха 2 милиона българи,защото са алчни и глупави.искат като се събудят нА другия ден да са милиардери от заплатите на работниците и високите цени.Сега на морето не достигат 15000души,защото миналата година не са плащали зяплати и осигуровки тези измамници хотелиерите и ресторантьорите,а сега плачат.че никой не иска да им робува ангария.Да останат на сухоче да видят .тарикатите на баламите вода носят.Долнопробни капиталисти за вас революция.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания