Last news in Fakti

19 Май, 2017 09:09 5 880 8

Рязък завой! Тръмп обръща гръб на кюрдите заради Ердоган

  • завой-
  • доналд тръмп-
  • кюрди-
  • сирия-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • сащ-
  • подкрепа

Изведнъж подкрепата на американците към кюрдите стана "временна"

Рязък завой! Тръмп обръща гръб на кюрдите заради Ердоган - 1
Снимка: БТА/ AP

Отношенията ни със сирийските кюрди са временни и тактически. Това заяви дипломатически представител на Съединените американски щати по отношение подкрепата към Отряда за самоотбрана (YPG).

Думите му идват ден след срещата между американския президент Доналд Тръмп и турския му колега Реджеп Ердоган във Вашингтон.

Анкара и Вашингтон са разделени по отношение на сирийските кюрди, които турската армия вижда като заплаха за сигурността си. Американците, от своя страна, ги въоръжават, за да им помогнат в операциите срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Ердоган заяви по време на визитата си във Вашингтон, че очаква от новата американска администрация да спре подкрепата към сирийските кюрди. Той дори нарече Доналд Тръмп „близък приятел“.

Джонатан Коен, високопоставен служител в държавния департамент, заяви, че отношенията между САЩ и YPG са „временни и тактически“. Той подчерта, че американците не са им обещавали нищо.

„Ние сме в тази обща битка, за да съкрушим терористична групировка в Сирия и Ирак. Нашите отношения са временни“, заяви Коен, който е към дипломатическото крила на департамента по европейските въпроси, и по-конкретно – Кипър, Гърция и Турция.

Турция разглежда сирийските кюрди като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия, с която възобнови конфликта през 2015 година.

По-рано през този месец американският президент Доналд Тръмп одобри мярка за оказване на помощ на сирийските кюрди. Турция реагира остро и призова Тръмп да не повтаря грешките на предишната администрация в лицето на Барак Обама.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Грую

    17 2 Отговор
    Това прилича на временно замазване на положението или на разговорен език хвърляне на пясък в очите.
  • 2 dami

    14 1 Отговор
    "Факти" не изопачаваѝте фактите.Това се нарича лъжа.
  • 3 Киро

    19 8 Отговор
    Значи оръжието ще стига по скрити канали до кюрдите, а не директно с американски транспортни самолети.

    Кюрдите държат феса за топките, а и не само него, в региона са 40 милиона, мотивирани, тренирани, нямащи какво да губят!

    САЩ никога няма да изпусне такъв фактор, като кюрдите!

    Поначукали са му канчето на феса, след това са му казали - сега малко в пресата ще излезе това-онова, че у вас вестничетата да гърмят къв велик султан си и така!

    Коментиран от #7

  • 4 АНДРО

    7 2 Отговор
    Значи Ердо успя да убеди Трампи че греши и ще съжелява след време. Нещата бяха Турция да излезе от NATO ,и с другария Путин се разбират добре. Трампи дава на заден ход, щото разбира че сирия е по лошо място от авганистан. Казусът Сирия ,Ирак , Иран Турция Кюрди сложна ситуация, и няма да се реши лесно и без проблем.
  • 5 Gogo

    5 2 Отговор
    Kiro mnogo gi razbiras tezi nesta...!
    Kide si ucil ce tiy si se prosvetil?
  • 6 KIRO

    1 1 Отговор
    Ердо ся ще ги комфискува набързо тези оръжия .
  • 7 Хасан

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    Киро ,колко си прост...след Сирия идва ред на Иран..познай кой ще е съюзник на Сащ,след това Армения,Азербайджан,Чечениста,Абхазия..ди Сибир
  • 8 ИСТИНСКИТЕ НОВИНИ

    6 2 Отговор
    ЧИЧО САМ ЩЕ ИЗПОЛЗВА КЮРДСКИТЕ ЦИГАНИ И ПОСЛЕ ЩЕ ГИ ЗАХВЪРЛИ !!! КЮРДСКИТЕ М....ЛИ СИ ПОМИСЛИХА,ЧЕ САЩ ЩЕ ГИ ЗАЩИТИ ОТ ТУРСКАТА ВОЕННА МОЩ !!! ГОЛЯМА ГРЕШКА !!! 130 КЮРДСКИ ЦИГАНИ БЯХА ОВЪГЛЕНИ ОТ ТУРСКИ ВЪЗДУШЕН УДАР В СЕВЕРНА СИРИЯ И СЕВЕРЕН ИРАК ЕДНОВРЕМЕННО !!! ЕРДОГАН Е КАЗАЛ НА ТРЪМП ПРОДЪЛЖИШ ЛИ С ЦИГАНСКИТЕ НОМЕРА НАПУСКАШ БАЗАТА ИНДЖИРЛИК !!!