Last news in Fakti

21 Май, 2017 15:31 1 578 2

Тръмп на специална мисия в Персийския залив (СНИМКИ)

  • доналд тръмп-
  • саудитска арабия-
  • рияд-
  • кувейт

Президентът на САЩ се срещна с ръководителите на петролните монархии от Залива

Тръмп на специална мисия в Персийския залив (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и ръководителите на страните от Залива се състоя в Рияд - ден след твърдите изявления на Вашингтон с искане Иран да ликвидира своята "терористична мрежа" и да спре изпитанията на балистични ракети, предаде "Ройтерс".

След серия двустранни разговори американският президент се срещна с лидерите на шестте страни от Съвета за сътрудничество в залива (Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Кувейт, Оман и Катар) в саудитската столица, където пристигна снощи за първото си посещение в чужбина.

Саудитска Арабия и съюзниците й смятат Иран за "дестабилизиращ фактор" в Залива и Близкия изток поради неговия "интервенционизъм" в арабски страни като Сирия, Ирак и Йемен.

Тръмп на специална мисия в Персийския залив (СНИМКИ)

Отношенията на страните от Залива с Вашингтон охладняха през управлението на Барак Обама, който отказа през 2013 г. САЩ да се ангажират с военни действия срещу сирийския режим на Башар Асад и започна сближаване с Техеран по силата на споразумението от 2015 г. за ядрената програма на Иран.

Вчера Тръмп бе приветстван в Рияд с пищна церемония, контрастираща с почти леденото посрещане, отредено преди година на бившия президент Обама при последното му посещение. На срещата сутринта с краля на Бахрейн Тръмп му каза, че "няма да има напрежение с тази администрация".

Тръмп на специална мисия в Персийския залив (СНИМКИ)

Тръмп на специална мисия в Персийския залив (СНИМКИ)

По случай визитата на Тръмп вчера бяха представени съвместни мегапроекти на Саудитска Арабия и САЩ на стойност над 380 милиарда долара. Те включват по-специално продажби на оръжия, за които Рияд ще плати почти 110 милиарда долара.

Въпросът за правата на човека очаквано не беше споменат публично по време на посещението на Тръмп, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Да, оръжия срещу петрол, това вече го знаем. КОГА ЩЕ СПРАТ ДА ПРОДАВАТ ОРЪЖИЯ ? Може би, когато никой няма да ги иска, но това едва ли ще е скоро.
  • 2 123

    0 0 Отговор
    Какво ще го правят толкова много оръжие, такива малки държави?
    Това е бюджета на БА за 55 години.