Last news in Fakti

2 Юни, 2017 08:00 3 956 17

Тръмп искал да вдигне санкциите срещу Русия

  • доналд тръмп-
  • санкции-
  • русия-
  • опит-
  • сащ-
  • дипломати-
  • конгрес-
  • даниел фрийд

Веднага след встъпването си в длъжност Тръмп дал сигнали, че ще вдигне санкциите

Тръмп искал да вдигне санкциите срещу Русия - 1
Снимка: БТА/ AP

Администрацията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп се е готвела да вдигне санкциите срещу Русия, съобщи „Ен Би Си нюз“. Дипломати обаче са оказали натиск върху Конгреса да блокира този ход.

Изданието се позовава на двама бивши служители на Държавния департамент, които потвърдиха за желанието на държавния глава да подобри отношенията с Кремъл.

Икономическите санкции срещу Русия бяха наложени заради анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна. По време на президентската си кампания републиканецът подчерта, че иска да затопли отношенията с руснаците, намеквайки и за вдигане на санкциите.

Отношенията между Москва и Вашингтон достигнаха най-ниската си точка от края на Студената война, но това е било на път да се промени, разкриха опитни дипломати.

Даниел Фрийд е узнал за новата американска администрация в тази посока – още през първите седмици на управлението на Доналд Тръмп. Негови колеги от Държавния департамент са го потърсили „загрижени“, че екипът на президента иска да премахне санкциите.

Даниел Фрийд и друг дипломат – Том Малиновски, са започнали да лобират пред Конгреса да прокара закон, който да завърже ръцете на новата администрация по отношение на Русия.

Подобен законопроект е бил внесен, но не и приет. Екипът на Тръмп сам е дал на заден ход, защото вдигане на санкциите срещу Русия би изглеждало ужасно в очите на американците в момент, в който службите разследват възможни връзки на Тръмп с Кремъл. Шефът на ФБР Джеймс Коми бе уволнен от държавния глава, което предизвика вълна от възмущение и засили съмненията, че американският президент има близки отношения с руснаците.

Yahoo News също съобщи, че администрацията на Тръмп е опипвала почвата за ход, който би променил изцяло геополитически климат в световен мащаб. Хора от екипа на Тръмп са обсъждали и възможност за създаване на „частен канал за комуникация“ с руския посланик Сергей Кисляк.

Служители от бившата администрация на Барак Обама и дипломати от външното ведомство на САЩ са водили тежка битка зад кулисите, за да блокират усилията на новото управление да премахне санкциите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прост човечец

    23 30 Отговор
    абе то явно че Тръмп е руски агент, ама да видим до къде ще се стигне.
  • 2 Гост

    30 20 Отговор
    Няма нищо по-добро за света от разбирателство между двете най-големи свръх сили! Жалко, че му кроят шапка на Тръмп и май ще го разкарат, защото е ясно, че Запада не може да съществува без врагът Русия!
    Преди някой да ме обвини в русофилство, ще кажа, че много повече харесвам западните идеи, които обаче се изродиха повече от комунизма!

    Коментиран от #3, #14

  • 3 Киро

    19 31 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Хахаааа, това е вицът на деня, Западът не могъл да съществува без врагът Русия!

    ААХАХХАХААА

    Абе, копейка, нещо много се надценявате, бе!
    Единственото, което Западът го интересува е някоя пияна ушанка да не почне да изстрелва ракети и да не граби про-западните си съседи, ако мислиш, че някой го интересува нещо друго от пропадналите алкохолици, много си се объркал!

    Коментиран от #4, #6

  • 4 TTT

    19 30 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    Те ушанките вече не се чуват какво говорят. В съседната тема всички живеят още във времето на комунизма. Даже цитират дядо ти Тошо.. Според мен 5 човека с 50-те никнейма, дето се кланят на русия - половината са ушанки, другата половина са някакви застарели чички, дето нищо не умеят и им идват нагорно всякакви промени, развития, демокрации.

    Коментиран от #9, #11

  • 5 мразя ушанките

    22 22 Отговор
    Боли го дедовия Тръмп за рашката
  • 6 Гост

    32 14 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    в моя род няма нито един член на БКП, а копейка ще викаш на баща си, защото съм сигурен, че е бил партиен член! Най-силните русофоби са бившите русофили, защото вечно сте лизачи!
    За това съм и обективен и много ясно съм написал, че харесвам повече западните идеи, но ти явно не може да прочетеш два реда!
    Ако можеше да четеш, щеше да видиш, че самите американци си признават, че те са били доста по-близо от използване на ядреното оръжие отколкото т. нар. ти ушанки.
    А примери в историята за освобождаване на земите от тези "полухора", колкото щеш - Наполеон и Хитлер малко ли са ти? Пък Ленин от кой получава 10 млн. марки да построи комунизма и да направи преврат - от прабаба ти или от Германия?
    Ама простия човек най-лесно се манипулира!

    Коментиран от #8

  • 7 Ватенка

    27 20 Отговор
    " Бензиностанция която се прави на държава "
  • 8 Киро

    9 29 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    не се прави бе, нали си ясен от 1 километър кво клето русофилче си?!

    Или вече е модерно при копейките да се правите на демократи, претърпели катарзис и прогледнали за "истината"?

    Някакви слабоумни брътвежи, подкрепени с НУЛА доводи, липса на логика и тн.

    Коментиран от #10

  • 9 Андре

    9 15 Отговор

    До коментар #4 от "TTT":

    Да да, умирам от смях хахахахах Тия са на минимална тука 100 процента...
  • 10 Гост

    20 6 Отговор

    До коментар #8 от "Киро":

    Точно на днешния ден не смятам да влизам в махленски препирни. Личи си кой какъв е и кой е наследник на номенклатурата на БКП. Искрено те съжалявам, че си толкова нещастен и неграмотен!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Справедлив

    18 16 Отговор
    Козяшките подлоги са бесни-защото най-влиятелният мъж на планетата Путин,си сложи пионка да му слугува в Б.Дом..хааххаххааааааааа...Пенявите ли се НПО продажници...пенявите ли се....хпаахаахахааааа
  • 13 Sergiy

    13 11 Отговор
    В четвъртък ще има слушане на Коми (пред сената) и след това всичко ще започне да излеза наяве с бързи темпове, това че Тръмп-путьо има връзка е ясно, въпросът е, дали това ще стигне до импичмент.
  • 14 Sergiy

    14 11 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Публикувано във факти.бг: "най-големи свръх сили!" :)))))
    Еее това е голямо забавление, къде е САЩ и къде е московия, няма дори база за сравнение. Имаш своите 10 рубли за днеска :))

    Коментиран от #15

  • 15 Гост

    9 13 Отговор

    До коментар #14 от "Sergiy":

    Мозъчната ви импотентност само рубли и копейки ли може да измисли като нямате аргументи?
    Но как примат като теб може да проумее що е то ядрено оръжие и какво значи свръх сила?

    Коментиран от #17

  • 16 Тръмп в Туитър

    7 3 Отговор
    Исках обаче нЕмах желание
  • 17 tost

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Целта на американските плужаци е да те олигавят колкото се може повече,няма значение каква е темата,важното е да се оплюе Русия.

    Кво да се прай,професия.