1 573 1

Що е то "безплътна" черна дупка? (ВИДЕО)

Учени от Тексаския университет откриха нови доказателства за съществуване на "хоризонт на събитията" около черни дупки

Що е то "безплътна" черна дупка? (ВИДЕО)
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Учени от Тексаския университет в Остин откриха нови доказателства за съществуване на хоризонт на събитията около черни дупки, съобщи Lenta.ru. Беше установено, че когато пресича тази невидима граница, материята изчезва във Вселената. В противен случай би се сблъскала с твърда повърхност и това би могло да се наблюдава с помощта на телескоп.

Астрофизиците анализирали случай, при който черната дупка е свръхмасивен обект. Подобни небесни тела се срещат в центровете на галактики, но се смята, че са обградени от хоризонт на събитията - невидима сфера, от която не може да се отскубне светлина.

Учените обаче заменили хоризонта на събитията с твърда повърхност. Те създали компютърен модел, за да разберат какво би се случило с материята, ако се вреже в черната дупка, а не бъде погълната от нея.

Било констатирано, че в такъв случай звездата би експлодирала и веществото й би обкръжило черната дупка. При това би се наблюдавал взрив в разстояние на месеци или няколко години.

Астрономически данни, получени с помощта на системата от телескопи Pan-STARRS в Хавай, обаче показаха отсъствие на подобен феномен. По мнението на учените, ако черните дупки представляваха твърда повърхност, щяха да се регистрират около 10 сблъсъка на звезди с тях за 3,5 години.

Същевременно учените предполагат, че ако черната дупка е с достатъчно голяма маса, светлината от експлозията може да се окаже неразличима за използваните в изследванията телескопи. Това се дължи на феномен, известен като гравитационно червено отместване.

В зависимост от това как електромагнитните вълни се отделят от масивното тяло, честотата им се отмества в инфрачервената област на спектъра.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • gosta
    Отговор
    1 10:24  06.06.17
    Sashto kato tvoqta

Напиши коментар:


Публикувай