2 274 1

Президентът на Бразилия оцеля на косъм (СНИМКИ)

Съдебно решение позволи на Мишел Темер да запази поста

Президентът на Бразилия оцеля на косъм (СНИМКИ)
Снимки: БТА/XINHUA
Анатоли Стайков

Голяма победа отбеляза президентът на Бразилия Мишел Темер. Висшият избирателен съд късно снощи обяви решението си да отхвърли обвиненията за нарушения във финансирането на предизборната кампания през 2014 г., които щяха да доведат до отстраняването му от поста, предаде АП.

След четиридневен размисъл съдиите приеха с 4 срещу 3 гласа оправдателна присъда по делото, заведено малко след президентските избори през 2014 г. от една от губещите партии. Според обвиненията листата на кандидат президента Дилма Русеф и нейния кандидат за вицепрезидент Темер е спечелила нечестно предимство чрез незаконни дарения за кампанията. Темер пое президентския пост миналата година след импийчмънта на Русеф.

Ако съдът беше се съгласил, че е имало нарушения, резултатите от изборите от 2014 г. щяха да бъдат анулирани, лишавайки действащия президент от остатъка от мандата му. Това щеше също така да лиши и Русеф, и Темер от политически права за осем години.

Решаващият глас за оставането на Темер на поста беше даден от съдия Жилмар Мендес, който по собствените му думи е дългогодишен приятел на президента. Мендес, също така съдия от Върховния федерален трибунал, най-висшата съдебна инстанция в страната, заяви, че електоралното законодателство трябва да бъдат реформирано, а политиците не бива да плащат цената за една дефектна система.

Системата има нужда от стабилност. Много е лесно да се говори за морал и борба с корупцията. И аз искам това. Лишаването на президента от мандат обаче е мярка, която се приложима в извънредни ситуации. Президентът не може да се сменя на всеки час, дори и да е налице такова желание, каза той.

Бразилия


Още по темата

 • Президент на ръба

  Президент на ръба

  Главният прокурор на Бразилия Родриго Жанот внесе във Върховния съд официално обвинение в корупция срещу президента Мишел Темер, който може да бъде ...
  27.06.2017
  913
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • помацу
  Отговор
  1 08:55  10.06.17
  Краставите магарета се надушват.

Напиши коментар:


Публикувай