1 008 3

Колко струва Големият бариерен риф? (ВИДЕО)

Eдно от най-красивите места на Земята беше оценено на $42 милиарда 

Снимки: Shutterstock
Снимки: Shutterstock
Анатоли Стайков

Големият бариерен риф край Австралия се оценява на 56 млрд. австралийски долара (42 млрд. щатски).

Tочи сочат данните в публикуван доклад, цитиран от "Ройтерс". Текстът предупреждава също за "значителните икономически последици, които страната може да понесе, ако уникалната система от коралови рифове бъде разрушена.

При стойност 56 млрд. долара рифът струва повече от 12 сгради на Операта в Сидни, посочва директорът на фондация "Големия бариерен риф", възложила изготвянето на доклада.

При оценката за първи път е определена икономическата, социалната стойност и силата на култовата марка.

Туризмът има най-голям принос за стойността на Големия бариерен риф - 29 млрд. долара. Други 24 млрд. от стойността на марката идват от хората, които въпреки че никога не са виждали природния феномен, оценяват факта, че той съществува.

Още 3 млрд. долара идват от хората, които се възползват от рифа за почивка и възстановяване, като посещават плажовете или се гмуркат в богатите на животински и растителни видове води.

Големият бариерен риф е допринесъл с 6,4 млрд. долара за австралийската икономика през 2015-2016 година и поддържа над 64 000 работни места в страната, сред които 33 000 само в щата Куинсланд, край чиито брегове се намира.

Броят на работните места, създадени заради Големия бариерен риф, го правят по-голям работодател от редица известни австралийски компании.

Най-голямото в света струпване на коралови рифове, чиято площ е по-голяма от тази на Италия, е сред най-богатите на биологични видове екосистеми на планетата и дом на милиони морски форми на живот.

През последните години обаче рифовете страдат от мащабно избелване, причинено от измирането на живи организми в коралите, често провокирано от малки промени в околната среда като покачване на температурата на морската вода, замърсяване или свръхулов.

Миналата година Големият бариерен риф понесе най-тежкото избелване в историята си, като според оценките 29 процента от коралите в плитки води загиват. Тази година имаше ново избелване, но последиците от него все още не са известни.

Австралия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • любопитен
  Отговор
  1 12:53  26.06.17
  А колко тежи, ако може в напълно натоварени джъмбо-джетове и колко е дълъг във футболни игрища?
 • хайл
  Отговор
  2 12:59  26.06.17
  А как може да оценяваш нещо,което природата е създавала векове наред? Според мен е безценен както всички природни забележителност. Оценявайте това,което човека може да създаде!!!
 • Сорос
  Отговор
  3 13:28  26.06.17
  Купувам!

Напиши коментар:


Публикувай