3 666 2

Холандското правителство – виновно за клането в Сребреница

Над 300 души са отпратени от миротворците

Холандското правителство – виновно за клането в Сребреница
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Холандският апелативен съд реши, че холандското правителство носи частична вина за клането в Сребреница през 1995 година, съобщи „Дейли Сабах“.

Близки на жертвите заведоха дело срещу Холандия заради ролята й в масовите убийства, които бяха определени като военни престъпления.

Близо 8000 босненски мюсюлмани, сред които и много деца, са избити в околностите на град Сребреница, а трибуналът на ООН описва събитията като геноцид. В годините след масовото клане стана ясно, че Холандия е отговорна за смъртта на над 300 души.

По време на конфликта Холандия изпраща миротворци. Вратите на препълнената база на контингента обаче са затворени за стотици, които искат закрила от холандците. Съдът реши, че миротворците е трябвало да предпазят поискалите закрила.

Клането в Сребреница е най-мащабното избиване на хора на територията на Стария континент след края на Втората световна война.

Босненските сърби разделят мъжете от жените и качват жените и най-малките деца на автобуси. Отвеждат ги към „мюсюлмански“ зони. Повечето от депортираните оцеляват. В Сребреница остават само мъжете и момчетата на възраст над 13 години.

В годините след трагичните събития бивши холандски миротворци твърдят, че холандското правителство ги е изпратило на „мисия невъзможна“. Адвокат на миротворци, завели дело срещу правителството, обяви, че са им били нанесени физически и психически травми.

Холандия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Rollo
  Отговор
  1 20:07  27.06.17
  Togava edogan4o e prav
 • гост
  Отговор
  2 09:34  28.06.17
  Защо е поднесена толкова грешно информацията в заглавието? Холандците са спасили много повече от клането, отколкото не са могли да приберат и опазят. Ако имаш лагер и капацитет 1000човека, а ти прибереш 2000 човека, но има още 5000 чакащи как да се получи спасяването им? Това е война, няма правилно и грешно решение.

Напиши коментар:


Публикувай