3 331 28

Съдят Нидерландия заради Сребреница

Нидерландия не е предприела мерки за защита на жителите на Сребреница

Съдят Нидерландия заради Сребреница
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сдружение „Майки от Сребреница“ внесе в Европейския съд за правата на човека жалба срещу Нидерландия от името на семействата на жертвите на клането в Сребреница през 1995 година.

„Майки от Сребреница“ се борят за признаване на отговорността на Нидерландия, чиито контингент в мисията на ООН през 1995 г. бе разположен в тогавашния мюсюлмански анклав Сребреница, където босненските сръбски сили убиха над 8000 мюсюлмански мъже и момчета.

В жалбата е посочено, че „Нидерландия не е предприела достатъчно мерки за защита“ на жителите на Сребреница. Сдружението „Майки от Сребреница“, което представлява над 6000 роднини на жертвите, през 2007 г. внесе жалба в най-висшите нидерландски съдилища, но постигна само частичен успех.

През 2019 г. Върховният съд на Нидерландия обяви, че холандската държава е имала само „много ограничена“ отговорност за геноцида, който е последвал. Нидерландският контингент в мироопазващите сили на ООН на 11 юли 1995 г. предаде анклава Сребреница с хиляди бежанци мюсюлмани в него на босненските сръбски сили, като му позволи да изведат бежанците, да отделят мъжете и момчетата, да ги отведат извън Сребреница с автобуси и да ги убият.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 МЮСЛИ

  16 16 Отговор
  НЯМАТ МЯСТО В ЕВРОПА ! АУТ !
 • 2 Този коментар е премахнат от модератор

 • 3 МЮСЛИ

  10 7 Отговор
  И ЧИФУТ ЧАО !
 • 4 Този коментар е премахнат от модератор

 • 5 Този коментар е премахнат от модератор

 • 6 Бесен Язовец

  27 9 Отговор
  Съгласен съм с боснийците, хонландците като са се хванали да са миротворци, трябвало е да попречат на сърбите да колят хората, а не да се крият в базите на ООН.

  Коментиран от #14


 • 7 Еничарите

  3 10 Отговор
  Като елитните бойци на султана са си стоели или в Константинопол, или на бойното поле! В годините на мир са оплождали месните булки, а ти си дошъл тук или като подарък на някой еничарин, или защото е било практика, боклука от империята да бъде изселван тук! Както знаеш само качествените прибра Йозал! Значи сигурно си от вторите! А колкото до бомбите, питай някой от вашите който днес е на 60 години, какво е това "Голямата сватба" !
 • 8 Ооооо Денис

  4 1 Отговор
  Извинявай, не забелязах че си на работа! По принцип избягвам да пиша под статиите ти и когато си на работа! Лек ден и извинявай пак!
 • 9 124

  20 2 Отговор
  Явно холандците са страхливци.Крили са се като ..утки

  Коментиран от #26

 • 10 Какъв го търсят тия цигани в Сърбия???

  10 15 Отговор
  Никой не ги е канил там те също са като тия паразити дето са в момента в България кандидат турци, цигани, гагаузи, татари, казалбаши и разни други измети прогонени от Османската инперия в България всичките боклуци обратно в Турция и Индия.
 • 11 Кой68

  14 0 Отговор
  Истината излиза наяве.....Нали тия от Холандия щяха да сменят името на държавата си за да чистят името и?Както и да се наименувате главната вина за -ГЕНОЦИДА в Серебреница е ваша........
 • 12 Сиукс

  12 0 Отговор
  Възмездие за всеки виновен за геноцид над мирно население!
 • 13 соросоид дебил

  13 4 Отговор
  Ало гнусната журналя! Разровете се за фактите в събитията от Сребреница, а не ни заливайте с лъжи и пропаганда.Никакво избиване на 8 хиляди мюсюлмани от сърбите не е имало, а става въпрос за поредната американска гнусна провокация в която използват джихадисти от други мюсюлмански страни.
 • 14 соросоид дебил

  7 6 Отговор

  До коментар #6 от "Бесен Язовец":

  Трябва да се досетиш, че някой е наредил на холандците да останат в базите си умнико! Освен това ти беше ли там, като твърдиш че "сърбите са колели хората"? Нямате мозък и затова толкова лесно ни манипулират.

  Коментиран от #17

 • 15 Това е ГЛОБАЛНА игра на Капитала !

  8 1 Отговор
  Трябва да разрушат целият свят , за да останат отново , като ГОСПОДАРИ на света ! Нима го разбираме ? Та ние с охота и страст участваме във взаимното си избиване оркестрирана от ЗАПАДА ! На кого от нас хората бе нужен този РАЗГРОМ на народите ? На кого пречеха имената на нашите правоверни ? Всичко бе замислена от вън , за да ни противопоставят един на друг . Днес по-добре ли стана ? По-добре е само за онези между нас , които поеха разиграването на собственият си народ , по замисъл на ЗАПАДА ! Не сме им нужни и искат да ни ликвидират , настоявайки ни един срещу друг ! Запада е като АНАКОНДА , души бавно безпощадно ! АНАТЕМА !
 • 16 Биде

  8 3 Отговор
  Тези майки като искат да съдят Холандия, но май забравят че говната в Югославия се размерисаха с активната помощ на Америка от нея бяха и последващите бомбандировки! Знам че боли но не е ли време да не ровим непрекъснато в тези рани?!
 • 17 Бесен Язовец

  1 4 Отговор

  До коментар #14 от "соросоид дебил":

  Ника ти, ти подхожда идеално. Пиши още !

  Коментиран от #23

 • 18 Преди , Запада идваше с войска срещу ни

  7 1 Отговор
  А Днес , настроиха нас , един срещу други ! По - изгодно им излиза , без жертви и разходи ! Е ? Разбираме ли го или не ?
 • 19 Постепенно нещата си идват на мястото

  4 0 Отговор
  Възмездие ще има за всички. Вчера английски съд е издал заповед за арест на диктаторът превратаджия Сиси и привличането му като обвиняем за смърта на демократично избраният президент Морси.
 • 20 По всичко личи , че сме

  4 0 Отговор
  Улави , Глупави , Найвни и Щурави ! Хляб има за всички ни но да живеем като хора по между си на ЗАПАД не е по душа им ! Затова спомага Демокрацията и Либерализма който ни налагат : разруха на Религията, образованието, възпитанието, културата, интелекта , сплотеност , личността, семейството, нацията, държавата. Те го постигат с наша съдействие и помощ ! Разбираме ли това ? Тридесет години вървим на СРИВ !

 • 21 Как ни измамиха с

  5 1 Отговор
  " Възродителният процес " ? Де го Възраждането ? Кой се Възроди и в кой остана ХУРКАТА ? НАРОДА хвана от трите най - дългото. И дойдоха "Права и Свободи " ? Де ги днес тез права ? Свободата е за ЕЛИТА -те си правят каквото искат! С нас се гаврят и чужди и наши душмани! Покой за НАРОДА няма ! АНАТЕМА безродни бездарници!
 • 22 На никой у нас и на ум не му е минавало

  3 0 Отговор
  За подмяна на имената на правоверните. Пламъка бе внесен от вън и огъня пламна ! НАРОДА послуша подмолните предатели на своя род , които за пари и майка и баща в огъня хвърлят ! Ние знаем тези маскари и керати кои са !
 • 23 Бачо Киро

  7 4 Отговор

  До коментар #17 от "Бесен Язовец":

  Добре ти го е казал. 1-во не са 8000, по спомен мисля последно се оказаха към 1500. 2-ро холандците са виновни въобще за ситуацията там, естествено по нареждане е станало, че са оставили различни въоръжени групи да си правят каквото искат. Преди Сребреница резаците са заличили сума села - всички, не само мъжете. Сребреница всъщност е отговорът на сърбите за жестокостите на босненците. Даже са имали честта да натоварят жените и децата и да ги пратят навън. Екзекутирали са само мъже и момчета във възраст годна за носене на оръжие, за разлика от босненците, които не са пожалили никого. Самият главнокомандуващ на сините каски го призна някъде преди 5 години, както и каза, че съжалява, че не са се намесили още преди Сребреница в извращенията на босненците и са ги оставили да се въоръжат. Нали не мислиш, че случайно стават всички тези действия? Що не идеш ти, ей така, за кеф, да въоръжиш с армейско оръжие няколко села, да видиш колко лесно става.... Всичко е дирижирано, много добре са знаели каква ще е реакцията на сърбите след кланетата на сърби. И за босненците не им е дремело, трябвали са им като жертвено агне, за да могат после да тръгнат срещу сърбите.

  Коментиран от #24, #25

 • 24 Доста глупости

  2 4 Отговор

  До коментар #23 от "Бачо Киро":

  Си надраскало.
 • 25 ТОЧКАТА

  4 3 Отговор

  До коментар #23 от "Бачо Киро":

  ИСТИНАТА КАЗВАШ!!Когато Радко Младич влиза в Сребреница сърбите от ОПУСТОШЕНИТЕ села му разказват УЖАСИ,от които ПОБЕЛЯВЯТ КОСИТЕ на сръбските войници и на Радко!!!!!ЗАЩОТО ТАМ!!! е изпробвана ТЕХНОЛОГИЯ НА ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ !!!!И ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ВИНАТА!!!!!Обезлюдяването става със ,,създаване на санитарна зона в която няма държава,институции и се ДАВА БЕЗНАКАЗАН !!!!ПРОСТОР на престъпленията...на НАШИТЕ ХОРА/МЮСУЛМАНИТЕ/!!!!!!ТЕ обезлюдяват СЕЛАТА ОКОЛО Сребреница с НЕВИЖДАНА ЖЕСТОКОСТ!!!!!А съдът в ХАГА само ПОВДИГНА ЗАВЕСАТА НА ТОВА.......мадлин ол,брайт....
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор

 • 27 ТОЧКАТА

  4 1 Отговор
  ...МАЙКИ ЗА Сребреница!!!???МАЙКИТЕ!!!!са ПОЖАЛЕНИ!!!!от сърбите!!!!Но в селата наоколо ТЕ СА ЖЕРТВИТЕ НА ШИПТЪРИТЕ!!!!!
 • 28 serjant

  2 0 Отговор
  Da kajat , koi raspali etnicheskata omraza mejdu hristijani imjusjulmani , kato predi tova sa jiveeli mirno ispokoino . Ot cjalata rabota interes imaha amerikancite i evreite ... Ako moje njakoi da dade drugo razumno objasnenie...

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.