1 613 2

Честит рожден ден, Канада! (СНИМКИ)

Страната на кленовия лист чества 150-ата си годишнина 

Честит рожден ден, Канада! (СНИМКИ)
Снимки: БТА/АР

Канада отбеляза вчера 150-ия си рожден ден с тържества в 13 провинции и шест часови пояса - от Нюфаундленд до Юкон, предаде Reuters.

Премиерът Джъстин Трюдо откри празненствата с реч пред около 25 000 души, събрали се въпреки проливния дъжд пред националния парламент в Отава. Боно и други членове на рок бандата Ю Ту бяха звездите на това парти на открито.

Честит рожден ден, Канада! (СНИМКИ)

"Когато други строят стени, вие отваряте врати, когато други разделят, вашите обятия са широко разтворени, когато вие водите, другите следват" - с тези думи се обърна Боно към канадците.

"Канада е страна, станала силна не въпреки различията ни, а благодарение на тях", заяви Трюдо. "Ние не се стремим да станем "котел за претопяване", всъщност ние знаем, че истинската сила и устойчивост произтичат от канадското разнообразие", каза премиерът.

Честит рожден ден, Канада! (СНИМКИ)

Честит рожден ден, Канада! (СНИМКИ)

Придружен от британския принц Чарлз, се ръкува с някои от зрителите. Празненства и церемонии за придобиване на канадско гражданство имаше в цялата страна. Някои градове празнуваха по доста необичаен начин.

В Торонто пуснаха гигантско гумено пате да плава в пристанището, докато Калгари беше планирал жив национален флаг от хора, облечено в червено и бяло. Жълтото пате, взето под наем срещу около 200 000 канадски долара (154 000 щатски долара) по данни на в. "Глоуб енд мейл", предизвика критики, че се прахосват парите на данъкоплатците. Общите разходи на федералното правителство за събитията се оценява на половин милиард долара, отбелязва Reuters.

Честит рожден ден, Канада! (СНИМКИ)

Сигурността беше засилена още предишните дни и гостите на партито в Отава трябваше да се примирят с барикадираните пътища и бетонни бариери на подстъпите към Парламент Хил. Заради проливния дъжд пожарникарите се наложи да изпомпват водата от терена, но нищо не успя да помрачи настроението на празнуващите.

Честит рожден ден, Канада! (СНИМКИ)

Кулминацията в Отава беше музикално-пиротехническо шоу, рекламирано като най-голямата подобна проява, организирана някога за националния празник. Зарята продължи 20 минути и 17 секунди като символ на 2017 г.

Президентът на големия съсед - Съединените щати, изпрати поздравления в Twitter. "Честит Ден на Канада на целия велик народ на Канада и на неговия премиер - моят новооткрит приятел Джъстин Трюдо", написа Доналд Тръмп.

Канада

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Канадеца
  Отговор
  1 13:20  02.07.17
  ЧРД
 • гостенче
  Отговор
  2 16:10  04.07.17
  Тия за 150 години са постигнали 10 пъти повече отколкото ние за 1300..... Чума сме си. Политиците ни не са виновни. Крадат, но това го правят всички. Народа си е проклет и обича да си търси виновници и оправдания.

Напиши коментар:


Публикувай