2 715 4

В Македония: Илинденското въстание е българско

Това обяви бившият македонски премиер Любчо Георгиевски

В Македония: Илинденското въстание е българско
Снимка: Facebook
Росен Стойчев

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски призна, че Илинденското въстание е било организирано от българи, съобщи Aktuelno24.MK.

Георгиевски обяви това със свой пост във Фейсбук.

„През последните дни се вдигна облака около споразумението за добросъседство между Македония и България. Трябва да кажа, че ако не беше политиката на ВМРО-ДПМНЕ нямаше да имаме проблеми с вето и въобще нямаше да има нужда от такъв договор с българската страна. Така Заев освобождава процесите, които предишното правителство блокира.

"Организацията, която е подготвила и обявила Илинденското въстание е Български Македоно-Одрински революционен комитет и уставът, написан от Гоце Делчев и Гьорче Петров позволява в него да членуват само екзархийски българи.

Организацията, която е подготвила и обявила Илинденското въстание е Български Македоно-Одрински революционен комитет и уставът, написан от Гоце Делчев и Гьорче Петров позволява в него да членуват само екзархийски българи.

Писмената кореспонденция на революционната организация е извършвана единствено на български език.

Всички ръководители на организацията са били или екзархийски учители или български офицери и това се отнася за Гоце Делчев, Дамян Груев, Пере Тошев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.

- Финансовата и военната помощ на въстанието е оказана от България, където всъщност се подготвят и организират четите.

Името на комитета съдържа и наименованието "Одринско", което означава територията по Черноморското крайбрежие, а Гоце Делчев е бил инспектор на четите, както в Македония, така и в Одринско“, пише Георгиевски.

​В момента той е лидер на движението ВМРО – Народна партия. Той е изпълнявал и длъжността на вицепрезидент.

Северна Македония


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Комаров
  Отговор
  1 14:32  03.07.17
  Много хора считат, че одрински по онова време е означавало отнасящ се за Одринската кааза, т.е. района около град Одрин в Източна Тракия. Всъщност в случая Одрински означава отнасящ се за Одринския вилает, който обхваща цялата тогавашна османска територия от Черно море до географската област Македония.
 • Алекс_
  Отговор
  2 15:49  03.07.17
  Доживях македонец да признае нещо българско.
 • Венче Стефановски
  Отговор
  3 16:17  03.07.17
  Любчо има български паспорт.
 • Дългият
  Отговор
  4 17:36  03.07.17
  По добре късно отколкото никога...

Напиши коментар:


Публикувай