Last news in Fakti

30 Септември, 2023 19:09 2 666 23

Любчо Георгиевски: В Северна Македония има процес на сърбизация, а не на българизация

  • любчо георгиевски-
  • северна македония-
  • вмро-дпмне-
  • стево пендаровски

Бившият премиер сподели, че неодобрението от страна на България на преговорните рамки на Северна Македония преди тази от 2022 г., известно в страната като "ветото", е спомогнало за интензифицирането на процеса

Любчо Георгиевски: В Северна Македония има процес на сърбизация, а не на българизация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В интервю за предаването "Трилинг" по ТВ 24, бившият премиер на Северна Македония и бивш председател на ВМРО-ДПМНЕ, сега лидер на ВМРО-НП, Любчо Георгиевски, каза, че в Северна Македония няма процес на българизация в страната, а по-скоро на сърбизация. Георгиевски предизвика всички, които се чувстват заплашени от българизация, да покажат конкретни примери за такова явление.

Той подчерта, че през 90-те години е имало негативно отношение в страната към националности като словенците, хърватите и косоварите, като в същото време е доминирало позитивно отношение към Сърбия. Причината за това, според него, е съществуването на Югославия, която е давала "форма" на тези отношения.

Георгиевски отбелязва, че македонската държава преживява процес на сърбизация, и подчерта ролята на ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ и Македонската академия на науките (МАНУ) в този процес.

Бившият премиер сподели също, че неодобрението от страна на България на преговорните рамки на Северна Македония преди тази от 2022 г., известно в страната като "ветото", е спомогнало за интензифицирането на този процес на сърбизация.

"Това, че България постави вето не означава, че ние трябва да станем клон на сръбската политика. Погледнете политически - ние се въодушевяваме на всяка постъпка на Вучич. Сърбите се смеят на някои негови действия, от които ние се въодушевяваме. Първата реакция на сандвича, който ядеше Вучич тук (в Северна Македония) беше общо въодушевление. После схванахме, че в Сърбия го иронизират за това. В Сърбия с месеци се правят демонстрации да забранят телевизия "Пинк" и още една сръбска телевизия, с които ние нямаме никакъв проблем", обърна внимание Георгиевски.

Северна Македония възстановява сръбски паметници, събаряни през 1941 г. от българите. Това сподели бившият премиер на страната,като даде пример с паметниците в Куманово, Щип и околностите на Охрид.

Той беше критичен към сегашната ситуация, в която сръбската история се поставя на преден план, докато македонската история е игнорирана или преосмисляна. "Трагикомедията във всичко това е, че на нас не ни пречи, когато сърбите наричат нашите исторически личности българи", заяви Георгиевски.

Георгиевски отбеляза и че "българският и македонският народ имат обща история", но процесът на отделяне на македонската нация не може да се свърже с 1944 г., той продължава поне 130-140 години, започва с езиковия сепаратизъм, след това идва политическият и националният сепаратизъм".. Той призна, че българите имат своя дял от вината за сегашното положение, но подчерта и важността на признаването на "общите неща" между двете страни.

В контекста на евроинтеграционния процес, Георгиевски изрази своя песимизъм за приемане на предложените промени в конституцията на Северна Македония. Тези промени, които включват признаването на българите в основния закон на страната, са ключови за продължаването на преговорите с Европейския съюз. Ако не бъдат приети, евроинтеграционният процес може да бъде спрян, както предупредиха няколко европейски държавници.

"Нищо от нашия суверенитет и нашата идентичност не се губи, това е потвърждение за нея", завърши Георгиевски, като изрази опасенията си, че държавата ще загуби още една година в процеса на интеграция.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда, титовизъм

    12 1 Отговор
    В действие, продължаващо и в 21 век, те сърбоманите са им "приАтели" и затова не ги сърбизират, просто ги "обичат" като блудница
  • 2 Синя София

    4 20 Отговор
    Там винаги е било сръбско,албаци , българи,и всички други са се смятали за сърби

    Коментиран от #5, #9

  • 3 Адолф

    16 1 Отговор
    Ей, накрая Сърбежите ще ви заемат там и косовари и макета и ще ви затрият щото толкова ви е акъла у кухите кратуни
  • 4 Търновец

    10 3 Отговор
    Т.н. "Балканска Нация" беше изкуствено създадена преди повече от 100 години от Интернационалисти от Белград, България, Русия и е лъжовна и анти Българска, за съжаление Димитър Благоев в 17 НС се обяви за "Македонски Славянин". За една историческа фалшификация мога да посоча че според Британка Скопие е основано от Панони преди повече от 6000 години - както Симитли - а Илирийците влизат в града преди около 4000 години, това че Скопие било основано от някой си Александър Македонски е невярно. Основните също са основали градове в днешна Сърбия. Тук да добавя че Интернационалисти имаше и в Австрия и Германия - начело с Роза Люксембург и Карл Либкхнехт, и те по късно опитаха но неуспешно да вдигнат Болшевишки бунт и Съветска власт в Германия, и бяха подпомогнати от Кремъл
  • 5 Търновец

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Синя София":

    Сегашна Сърбия Македония и част от Австрия и Словения бяха Панония още преди 6000 години
  • 6 комунистче

    20 0 Отговор
    не им стигнаха 105 години, от 1918 година насам, да научат децата си на сръбски, да се обявят за наследници на Стефан Душан, и да оставят езика ни, и историята ни, и личностите ни, на мира, щом толкова ни мразят, защо се опитват да присвоят всичко, което е доказано наше, стоят разкрачени и само мислят глупости, как да откраднат това или онова, или да ни направят тази или онази интрига и мръсотия в Европа, Русия или САЩ, несъстоятелна държава, още от самото си създаване, несъстоятелни са и днес

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    10 4 Отговор
    Така е когато руските курви в България предпочитат да лижат задника на Путин представяйки го като запазване на суверенитет браните на национални интереси!
  • 9 Българин

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Синя София":

    Русофилските отпадъци го направихте реалност
  • 10 комунистче

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Макето":

    не се заблуждавай приятелю, българите са независими по дух, нищо че не го показват, дълбоко в себе си, знаят и ценят рода си и историята си, македонците са културни роби на сърбите, на всичките им там Цеци, Драгани, Пинкове, Хепита и други риалитита и мурафети, македонските бендове и музичари, са копие на сръбските, македонците са шизофреници, живеят със съседи и сънародници албанци, а албанския не го учат, и не го ценят, а всичко сръбско гледат и харесват, като топъл хляб им е, тази разкрачена позиция, рано или късно, ще ги доведе до там, където им е мястото, да не уточнявам къде, защото конфликта между сърби и албанци, никой не може да го реши
  • 11 Гоце Делчев

    7 1 Отговор
    Този долу по 7 пише на български език и сигурно и на български език говори, но е с увредено самосъзнание..Както Майкъл Джексън - първоначално роден като черен талантлив музикант , а в последствие се е превърнал в карикатура на себе си, поради пластичните операции , които да го направят "бял" - по същият начин и т.нар. "македонци" са превърнати в карикатура на българите вследствие на почти 100г.промивате на мозъците и сръбска асимилация!

    Коментиран от #13

  • 12 Ако

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Макето":

    Ще си говорим истината, към тези 200+500 години към Северна може да добавиш още 113. Да робски народ сме, ама вие сте дваж по-робски! И това ти го казва български македонец! Вие северно македонците никога не сте били свободни и така ще си останете, сръбски еничари и рая!
  • 13 Ха ха

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гоце Делчев":

    Добро изказване, съгласен съм... ама Майкъл Джексън е бял не от операции а от заболяване, това не е по негово желание, не знам от къде си чул тази глупост, пластични операции да стане бял ха ха

    Коментиран от #14

  • 14 Гоце Делчев

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ха ха":

    ..не че нещо..Но е всеизвестно, че Майкъл се е подлагал на процедури за избелване на кожата..Не помня вече дали са били химични или хирургически..Има даже интервюта в които с убеденост говори, че е бял... Абе, същински " македонец" !
  • 15 ПРИПОМНЯНЕ

    7 0 Отговор
    1. С. Македония е все още в сръбска орбита.
    2. Сърбия, дори и поставена на колене, няма да изпусне С. Македония от хватката си.
    3. По тези причини, България не може да окаже никакво положително влияние към С. Македония.
    4. Всяко наше действие за вразумяване на С. Македония затяга сръбската примка.
    5. Даването на българско гражданство на скопяни не води до нищо положително.
    6. Всякакви политически преговори/пазарлъци са безполезни.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Любопитен

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Добре де! Трябва да има решение!

    Коментиран от #18

  • 18 Осъзнаването

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Любопитен":

    Ще започне когато почувстват, че живеят по-добре без югоидеологията, а това може да се случи когато са в ЕС
  • 19 Путинче

    4 0 Отговор
    Нека сме толерантни към избора на макетата. Ние сме една кръв - като двама братя. Обаче в един момент по-малкия брат решава че иска да си смени пола и вече да е жена - такава е ситуацията с македонския "език" и "нация" Исторически малкия брат е бил мъж но вече е жена 😉 Така и Макетата исторически са били българи но вече се смятат за македонци каквото и да значи това 😉
  • 20 И този не знае на кой свят е!

    3 0 Отговор
    Не знае какъв е, откога е такъв и хем му се иска да е Българин, хем не ще да е Сърбин, хем пък „Македонска нация“ не била създадена след 1944, а поне 130, 140 години преди това.И всеки страничен наблюдател, който е далеко от нашите Балкански страсти ще се запита аджеба какъв е този човек, за какъв се определя, от какъв етнос е и за какво се бори......и трудно ще си отговори! И макар да е прав, че България има известна вина, че не съумя да защити братята си в Македония така както се искаше на народа, че не успяхме да се опълчим на Великите сили така както го направихме в 1885 със Съединението, че Българите там изстрадаха един тевък Сръбски геноцид, който продължава и до днес то България и Българите никак не са забравили за братяата си в Северна Македония! И ако можем с нещо да помогнем, то тласъкът и движещата сила трябва да са местните Македонски Българи! Без тяхната активна гражданска позиция няма да има успех! Това е което трябва да се знае!
  • 21 пенко

    1 1 Отговор
    Е... И ... "ЯКО" БЪЛГАРИ --- "МААТ " В СЪРБСКО ---НА ПРАЗНИЦИ И НА ПАЗАР ---ДА ЯДАТ И ПИЯТ - КАЧЕСТВЕННО --- И ДА ПАЗАРУВАТ НЕЩО КАЧЕСТВЕННО --- ГЛАВНО ЗА КЛЬОПАНЕ - И ВЕСЕЛИЕ !!!!!!!!!!!
  • 22 Юнак Балкански

    2 0 Отговор
    Няма как толкова много десетилетия на промиване на мозъци да се изтрие за няколко години в РСМ. Нека да си седят в измислената държавица РСМ и да пляскат на Сърбите щото те така са дресирани да правят.
  • 23 Българофилски юго-келепир

    0 0 Отговор
    На българофилският юго-келепир Лубчо Георгиевски увеличиха ли му инфлационно месечната ДС-патриотична помощ от €500/месец?! И ще взима ли втора секретна пенсия от българските служби?! Жена му Снежка още ли е в многомилионно-субсидирания от българските потрбители електро-бизнес с "възобновяеми източници" на българската БКП+ДС-олигария?!
Новини по държави: