575 0

Белгия се опасява от терористичен атентат

Затегнати мерки за сигурност в Белгия

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Белгийските сили за сигурност са мобилизирани заради опасения, че може да бъде извършен терористичен атентат на националния празник на страната, пишат белгийските медии.

На 21 юли Белгия чества националния си празник, като денят е и почивен. Наскоро бяха извършени арести на джихадисти в Брюксел и френския град Лил.

Някои от задържаните лица са пътували често до Белгия и е възможно да са планирали нов удар на белгийска земя. Местните служби са затегнали мерките за сигурност.

От края на 2015 година насам в Белгия и Европа бяха извършени няколко терористични атентата, отговорност за които пое джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Все повече „самотни вълци“, които са се радикализирали, действат на Стария континент, посочват службите за сигурност. „Ислямска държава“ призова своите последователи за извършване на нови атаки. Предупрежденията идват на фона на тежките загуби на джихадистите в Сирия и Ирак.

Белгия


Още по темата

 • Коя страна е заплашена от атентати?

  Коя страна е заплашена от атентати?

  В доклад на европейската агенция за правосъдие Eurojust, чието седалище е в Хага, Нидерландия, се дава интересна статистика на терористичните актове, ...
  12.07.2017
  1 416
  0

Напиши коментар:


Публикувай