941 2

Семейството на Немцов обжалва присъдата на убийците му

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Семейството на убития през 2015 г. руски опозиционер Борис Немцов обжалва присъдите срещу организаторите и извършителите на убийството му. Това съобщиха негови адвокати, които настояват формулировката на престъплението да бъде променена на "атентат срещу държавник или публична личност", предаде ТАСС.

Обжалваме като представители на дъщерята на опозиционера Яна Немцова, заяви една от адвокатите на семейството, цитирана от агенция "Интерфакс".

Категорично против сме обвиняемите да бъда осъдени за обикновено убийство. Искаме те да бъдат съдени за атентат срещу държавник или срещу публична личност, уточни Михайлова.

Настояваме присъдите да бъдат анулирани и делото да бъде върнато на прокуратурата, добави тя.

Немцов - виден представител на опозицията срещу президента Владимир Путин и заместник-министър при управлението на президента Борис Елцин - беше застрелян с четири куршума в гърба на 27 февруари 2015 г. недалеч от Кремъл.

На 13 юли тази година московски трибунал осъди за убийството петима чеченци от мюсюлманските републики Чечения и Ингушетия, които получиха присъди от 11 до 20 години затвор.

След приключването на съдебния процес семейството на Немцов осъди работата на правосъдието като "пълно фиаско", тъй като поръчителят на убийството - също чеченец - така и не беше открит.

Близките на Борис Немцов нееднократно обвиняваха обкръжението на авторитарния чеченски лидер Рамзан Кадиров и дори самият Кадиров, че е отговорен за убийството, но правосъдието отказа да привлече чеченския президент като свидетел.

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Sergiy
  Отговор
  1 12:58  22.07.17
  Така е, когато измислят виновниците и при условия, че всички знаят- как "работи" путьо.
 • Кики
  Отговор
  2 20:32  22.07.17
  Империята на злото не си поплюва ...

Напиши коментар:


Публикувай