505 1

Израел изтегля бариерите от Ерусалим

Властите премахнаха бариери и железен мост от района на Стария град 

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Израел премахна бариерите и метален мост, които постави неотдавна в близост до оспорвания Храмов хълм в Стария град на Ерусалим - свещено място за мюсюлмани и юдеи. По този начин Израел изпълни искания на протестиращите мюсюлмани и накара хиляди палестинци да празнуват по улиците рано днес, предаде Reuters.

Лидери на мюсюлманите заявиха, че ще решат по-късно дали сега вярващите могат да се върнат за молитва на мястото и да бъде сложен край на кризата.

Ръководителят на мюсюлманската общност Икрема Сабри заяви в сряда, че вярващите нямат да се върнат, докато Израел не премахне всички бариери и камери, инсталирани след смъртоносната атака там. Сабри каза, че премахването на металодетекторите е недостатъчна стъпка и е нужно още за успокояване на ситуацията. Той посочи, че масовите молитви ще продължат до отваряне на портите на комплекса, премахване на металните бариери и железния мост и на новоинсталираните камери.

Ние няма да влезем в джамията, докато това не бъде приложено, заяви той.

Остава неясно дали премахването на бариерите и моста отговаря на исканията на мюсюлманите, но палестинци танцуваха и скандираха "Аллах е велик" рано днес по улиците.

Израел


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гост
    Отговор
    1 20:52  27.07.17
    Ако не беше Ердоган, Израел нямаше да премахна бариерите и металния мост.

Напиши коментар:


Публикувай